Naše zastřešující organizace AFS International pořádá v New Yorku mezinárodní setkání mládeže Youth Assembly. Letošní ročník se koná 16.-18. srpna a za AFS Česká republika se ho jako dobrovolník – organizátor zúčastní vedoucí Dobrovolnické skupiny Olomoucko Alec Herčík.

Youth Assembly je mezinárodní platforma, která vytváří síť mladých leadrů a changemakerů, tj. těch, kdo mají motivaci měnit svět k lepšímu. Prostřednictvím výměn, vzdělávání a svých projektů dává možnost mladým lidem sdílet zkušenosti a společně pracovat v inspirujícím prostředí. 

AFS International každoročně vyhlašuje výběrové řízení, v rámci kterého vybere ty nejlepší dobrovolníky z celkem 20-ti AFS kanceláří po celém světě. Ti na místě pomáhají s organizací akce. Zároveň mají možnost účastnit se jednotlivých panelů a setkat se s účastníky z celého světa. Jedná se o prestižní pozici, dobrovolníci jsou pečlivě vybíráni na základě svých aktivit, zkušeností a motivace. Za AFS Česká republika bylo nominováno celkem 5 dobrovolníků. U pohovoru se zástupci AFS International uspěl Alec Herčík, který na svou účast získal plné stipendium.

Podtitulem letošního ročníku je Vytvářejme společnou budoucnost. Témata setkání jsou rozdělena do čtyř hlavních skupin:

  • Celosvětové problémy: Humanitární krize
  • Budoucnost vzdělávání: Využití technologií a inovací
  • Záchrana planety: Sjednoťme se v boji proti změně klimatu
  • Food Security: Posílení globálních potravinových zdrojů/řetězců

Alec je nejmladším dobrovolníkem, který se letos bude na organizaci Youth Assembly na místě podílet. Právě tématický okruh Záchrana planety ho motivoval přihlásit se do výběrového řízení. “Na Youth Assembly se chci propojit s lidmi z celého světa, které také zajímá ochrana přírody,” říká Alec Herčík, vedoucí Dobrovolnické skupiny Olomoucko.

Alecovi gratulujeme k získání stipendia a přejeme mu hodně přínosných setkání a zkušeností z Youth Assembly. 

Více informaci o dobrovolnictví v AFS

Staň se dobrovolníkem AFS

Webová stránka Youth Assembly 2024

2023 rozhovor s Alecem o jeho dobrovolničení v AFS