…říká Lorenzo, jeden ze studentů a studentek, kteří přijedou v srpnu 2024 do České republiky. Rád by v Čechách své hostitelské rodině, nový přátelům a spolužákům představil italskou kulturu.

AFS studenti z Itálie

Staňte se hostitelskou rodinou studentky nebo studenta přijíždějících v srpnu 2024 do České republiky na jeden školní rok, semestr nebo tři měsíce. V následujícím článku vám přiblížíme profily tří studentů z Itálie, kteří se rozhodli poznat českou kulturu.

 

„Věřím, že kulturu není možné dobře poznat jako turista, je nutné v ní žít..“

…říká o své motivaci studovat v Čechách Lorenzo.

Seznamte se s Lorenzem z Itálie
  • Věk 17 let
  • Délka programu: školní rok
  • Přílet: srpen 2024
  • Jazyky: angličtina, základy francouzštiny

Chci se stát hostitelskou rodinou

“Zkušenosti s cestováním už mám, byl jsem na měsíc v USA a v Austrálii, procestoval jsem skandinávské země a navštívil několik dalších evropských zemí. Věřím ale, že kulturu není možné dobře poznat při cestování jako turista, je třeba v ní žít. Rád bych se proto do české kultury úplně ponořil. Věřím, že AFS program je brána k mnoha možnostem a osobnímu růstu,” říká Lorenzo o tom, proč se těší na svůj program.

Lorenzo má rád geografii a geopolitiku. Vyhledává fakta o politické a ekonomické situaci různých zemí. “Rád debatuji o politice s lidmi, které politika zajímá. Je důležité vědět, co se děje ve světě a jaké to má dopady v každodenním životě,” popisuje student své zájmy. 

Pochází ze severní Itálie, kde žije se svými rodiči a mladší a starší sestrou. “S rodinou mám výborný vztah. Moji rodiče jsou mojí největší oporou. Rád si od nich nechávám poradit, pomáhají mi dobře se rozhodovat.”

Přátelé Lorenza popisují jako milého, veselého a zvídavého člověka, který si rozumí skoro s každým. Lorenzo rád s přáteli tráví svůj volný čas. O přátelství říká, “Je lepší mít pár opravdu dobrých přátel, než mnoho povrchních přátelství.“

„Příroda mě fascinuje. Dobrovolničím v organizaci, která se zabývá životním prostředím..“

…říká Paolo o svých zájmech.

Deniz - Turecko

Seznamte se s Paolem z Itálie 
  • Věk 17 let
  • Délka programu:  tři měsíce
  • Přílet: srpen 2024
  • Jazyky: angličtina, základy francouzštiny

Chci se stát hostitelskou rodinou

Paolo studuje na kuchaře, v budoucnu by si rád rozšířil svojí specializaci na pekařství a cukrářství. “Ráno vstávám brzy, abych autobusem dojel do města, kde je moje škola. Dojíždím celkem daleko, protože tato hotelová škola je lepší než školy v mém okolí,” popisuje Paolo svou motivaci. 

“Rád chodím na túry s přáteli, ale i sám. Příroda mě fascinuje. Dobrovolničím v organizaci, která se zabývá životním prostředím,” říká Paolo o svých zájmech. V budoucnu se chce stát členem vládní organizace, která se zabývá ochranou přírody.  

Paolo žije se svými rodiči na jihu Itálie. “S rodiči mám blízký vztah, rozumí mi. Obracím se na ně téměř se vším, co prožívám,” popisuje Paolo vztah se svojí rodinou.

Na programu chce poznat českou kulturu a vzdělávací systém. Rád by se v rámci tříměsíčního programu naučil alespoň trochu česky. 

Věřím, že škola je prostředí nejen pro akademický, ale i osobní rozvoj..“

…říká Riccardo, který má svou školu moc rád.

Seznamte se s Riccardem z Itálie
  • Věk: 16 let
  • Délka programu:  školní rok
  • Přílet: srpen 2024
  • Jazyky: angličtina, základy francouzštiny

Chci se stát hostitelskou rodinou

“Riccardo se vždy aktivně účastní všech školních akcí. Přináší svůj osobní a originální pohled na věc. Respektuje pravidla, v řešení situací je konstruktivní a proaktivní, “ popisuje Riccarda jeden z jeho učitelů.

Riccardo rád chodí do školy. “Věřím, že škola je prostředí nejen pro akademický, ale i osobní rozvoj. Trávíme v ní minimálně 5 hodin denně, tedy velkou část svého života. Je důležité čerpat z ní vše, co nabízí.”

Sám sebe Riccardo popisuje jako nezištného a společenského. “Moji rodiče mě naučili brát ohledy na druhé a pomáhat jim,” říká o své osobnosti. Má starší sestru a mladšího bratra. 

“Rád cestuji. Při cestování se člověk vystavuje situacím, které se mu v běžném denním životě nedějí. Takové zkušenosti člověka formují.” Riccardo rád cestuje, kdykoliv má příležitost. 

Na program vyráží se zvědavostí a motivací přizpůsobit se každému aspektu české kultury. Věří, že naučit se česky pro něj nebude problém.  

Informace o hostitelském programu AFS

Kdo se může stát hostitelskou rodinou?

  • Rodina, která je ochotná přijmout nového člena.
  • Rodina, která se umí nadchnout a přijímat nové zážitky a zkušenosti.
  • Vítáme rodiny, které jsou otevřené, nebo se chtějí otevřít jiným kulturám.

Jaké jsou přínosy hoštění?

  • Získáte nového člena rodiny a přátelství na celý život.
  • Poznáte novou kulturu a zároveň lépe i svou vlastní.
  • Porozumíte odlišnostem.

Odkazy