Setkat se s lidmi, kteří dobrovolně věnují svůj čas a energii pro podporu kulturní výměny a vzájemného porozumění mezi národy, je vždy inspirující. Alec z DOSu Olomoucko se nám dnes prostřednictvím rozhovoru níže představí. Už stihl uspořádat mnoho aktivit, včetně Mezinárodní večeře v Olomouci. Pojďme se společně ponořit do jeho zážitků, příběhů a motivace k dobrovolnictví.

Jak dlouho pracuješ jako dobrovolník pro AFS? Jak ses o AFS dozvěděl?

Dobrovolničit jsem začal na začátku tohoto školního roku, takže jen okolo půl roku. A o AFS jsem se dozvěděl přes internet, hledal jsem nějaké aktivity a AFS mě zaujalo nejvíc.

Alec s dobrovolníky

Co jsi již v AFS zažil? Jakých aktivit ses účastnil?

I za tu krátkou dobu, jsem toho stihl poměrně dost. Různá školení, soustředěni i výlety. Nejvíce organizováním akcí.

Nedávno jsi pořádal Mezinárodní večeři v Olomouci. Co je podstatou této akce? Můžeš nám říci, co obnáší příprava této akce?

Mezinárodní večeře nebyla jen pro studenty a jejich host rodiny, ale pro nás pro všechny. Slouží hlavně k tomu, aby jsme všichni dokázali porozumět různým zvykům ostatních kultur a mohli jsme se naučit něco nového o daných zemích. Zároveň mají všichni možnost ochutnat výborné jídlo z jiných zemí. Organizace této akce je trochu náročná. Musí se sehnat místo, kde se akce bude konat, vybrat datum, aby se to hodilo všem zúčastněným (aby se nás tam sešlo co nejvíc) a poté oznámit konání akce všem studentům a host rodinám hlavně. Od studentů se vybírají prezentace o jejich jídle a zemi, což byl docela bojový úkol a nakonec se jen ujistit, jestli bude na akci dostatek jídla a pití pro všechny.

Alec na akci

Účastníš se mnoha akcí, táborů a školení AFS. Které zážitky s dobrovolníky a studenty patří k tvým nejoblíbenějším?

Snažím se o účast na co nejvíce AFS akcích, protože jsem tam rád a vždy si to velmi užiju. Ale moje nejoblíbenější zážitky jsou z Megavíkendu a výletu do Vídně. Na obou těchto akcích jsem měl možnost se setkat s novými lidmi, poznat nová místa, něco se přiučit a prostě si oddechnout a zapomenou na všechen stres.

Co ti dobrovolnictví zatím dalo? Jaké dovednosti jsi získali, v čem ses zlepšil?

Dobrovolnictví u AFS mi dalo spoustu nových zkušeností. Hodně jsem se toho přiučil v rámci mezikulturních rozdílů, lépe porozumět světu, jak vnímat lidi odlišných kultur, jak lépe komunikovat a organizovat různé akce. Ve spoustě věcech jsem se diky AFS našel a vím co bych chtěl do budoucna zlepšit jak na sobě, tak ve svém okolí a ve světě.

Jaké činnosti nyní v AFS vykonáváš? Na co se nejvíce těšíš?

Momentálně se pohybuji v managementu a organizací akcí. Nejvíc se těším na nastávající akce, kterých jsem součástí organizace, jako je SS, ples a Konference mladých českých cestovatelů. Celkově se těšim do budoucna, kam se s AFS dostanu, na budoucí akce a na nové lidi, které díky AFS ještě poznám. S AFS se totiž nebojím toho, co přijde.


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: