Recept zaslala: Guadalupe S.
Země původu: Mexiko (Latinská Amerika)
Doba přípravy: Více než 2 hodiny

Ingredience:

  • Na předpečené těsto na sladký chléb:
    • mouky: 2 polévkové lžíce mouky.
    • 1 polévková lžíce cukru
    • 1 kapka teplého mléka
    • 30 g čerstvého droždí
  • Na sladký chléb:
    • 500g hladká mouka
    • 2 vejce
    • 200 ml mléka
    • 1 lžička soli
    • 60 g cukru (pokud máte chuť na sladší, můžete přidat o něco více, asi 100 g)
    • 80 g másla
    • 1 lžička vanilkové esence
    • Volitelně (téměř všechny recepty na sladký chléb to mají): esence z pomerančových květů nebo panettone
  • Náplň:
    • Sultánky (namočené v brandy)
    • Vlašské ořechy
    • Glazované ovoce
  • Poleva:
    • moučkový cukr
    • Voda
    • Citron

Návod:

  1. Přísady na „předtěstí“ dejte do mísy. Nezapomeňte, že mléko musí být vlažné, ani studené, ani horké. Stačí, když bude jenom stékat. Lžící dobře promíchejte, přikryjte utěrkou nebo plastovou fólií a nechte zdvojnásobit objem (asi 15-20 minut).
  2. Do velké mísy dejte mouku, cukr, citronovou a pomerančovou kůru a promíchejte. Uprostřed uděláme důlek a přidáme sůl (kolem něj, ne doprostřed), vejce, máslo, teplé mléko, dříve vykynuté těsto a vanilkovou esenci. Rukou mícháme směrem od středu ven, dokud se těsto dobře nespojí. Přeneste těsto na pracovní desku a hněťte 15 minut, dokud těsto nezměkne. Poté ho přikryjte potravinovou fólií a nechte půl hodiny odpočívat.
  3. Jakmile těsto vykyne, rozdělíme na menší bochánky. Každý bochánek zploštíme, aby se vydýchal a na pracovní desce jej rozválíme do čtvercového tvaru (ručně). Do středu položíme náplň, uděláme váleček a ještě chvíli hněteme, dokud se ořechy, sultánky atd. dobře nezapracují do těsta. Vložíme do forem, přikryjeme vyložením a necháme 1 hodinu kynout.
  4. Pan Dulce pečeme 30-40 minut při 180º, dokud není na povrchu zlatohnědý. Vyjměte a nechte vychladnout. Pokud nechcete dělat polevu, můžete vrchní část natřít vejcem nebo posypat moučkovým cukrem.
  5. K přípravě polevy smíchejte 2 lžíce moučkového cukru s trochou vody a dvěma nebo třemi kapkami citronové šťávy. Šlehejte, dokud se dobře nespojí, a přidejte na vrchol panettone.

Poznámky: 

  • Náplň do sladkého chleba: Tradiční náplň jsou vlašské ořechy, mandle, kandované ovoce a sultánky, ale můžete ji připravit z čehokoli, co máte rádi, například z čokolády nebo jiných ořechů. Pokud použijete sultánky, doporučuji je večer předtím namočit do brandy.
  • Když hnětete Pan Dulce s náplní, dávejte pozor, abyste těsto příliš nepolámali.
  • Pokud pečete bez bochníkové formy, doporučuji také vložit mezi formu a těsto něco, co zabrání jeho připalování během pečení (může to být máslový papír nebo hliníková fólie).
  • Jakmile je poleva suchá, můžete na ni přidat ořechy a sušené ovoce.
Share this: