Máme tu po roce opět září a s ním i přílety letošních zahraničních studentů a studentek. Podívejte se společně s námi na první setkání a dojmy na hostitelském programu, přípravu rodin a společné poznávání se s hoštěnými studujícími ze všech koutů světa. Co rodiny čekalo před příjezdem studujících a jak jednotliví členové hostitelské rodiny prožili první dny po jejich příjezdu?

Příprava na první setkání

Celý proces začal před několika měsíci, kdy se hostitelské rodiny rozhodly otevřít dveře svého domova zahraničnímu studentovi či studentce. Přihlásily se do hostitelského programu a začaly komunikovat s kanceláří AFS a dobrovolnickou základnou. Rodiny čekalo vyplňování přihlášky, absolvování interview a účast na přípravných setkáních, aby byly co nejlépe připraveny na příchod svého studenta či studentky. 

První ideály – otevření svého srdce a domova mladému studujícímu mnohdy až z opačného konce světa – vystřídaly praktické starosti. Jedním z klíčových kroků byla příprava pokoje pro očekávaného hosta. Cíl byl, aby nový pokojíček připomínal domov a bylo zde potřebné soukromí a pohodlí. Všichni členové rodiny také připisovali položky na seznam jídel, která se budou společně vařit, a místa, která by se mohla společně navštívit.

První setkání a dojmy hostitelských rodin

AFS studenti a hodina češtiny

Bezprostředně po příletu absolvovali letošní studující soustředění, na kterém se dozvěděli více o životě v České republice, naučili se základní česká slova a někteří zvládli i fráze jako “Neumím česky.” nebo “Kde je autobus prosím?”.

Na konci víkendu si rodiny pro své studenty přijely do pražských Vysočan. V očích studujících i hostitelských rodin se zračily jak očekávání, tak i obavy. Setkání bylo dojemná. Ze všech spadla nervozita, nadšeně se vítali, došlo na první společné fotografie. Celou atmosféru můžete i vy sami vidět z letošních fotek. Rodiny se následně rozjely do všech koutů Čech, Moravy a Slezska.

Několik hostitelských rodin nám pár dní po začátku společného soužití odpovědělo na tři otázky:

  • Otázka č. 1: Jak jste se připravovali na hoštění zahraničního studenta nebo studentky?
  • Otázka č. 2: První dny hoštění, co jste nečekali a co vás překvapilo?
  • Otázka č. 3: Jak se těšily na hoštění studenta vaše děti?

Na následujících řádcích si tak můžete přečíst vybrané jednotlivé odpovědi:

Honza a Monika, hostí Elenu z Itálie
  • Odpověď č. 1: Malinko jsme přemisťovali nábytek a reorganizovali pokoje. Učili jsme se italštinu s Duolingem.
  • Odpověď č. 2: Nic nás nepřekvapilo. Vše bylo podle očekávání.
  • Odpověď č. 3: Tak „normálně“ – hostíme už poosmé nebo podeváté, takže jsme celkem zvyklí. 🙂 Je to pro nás v jistém smyslu rutina, i když každý studující je jiný a po stránce vztahů se hoštění vždycky vyvine jinak.

AFS studenti z Itálie

Adámkovi, hostí Elenu M. z Itálie
  • Odpověď č. 1: Oprášili jsme angličtinu, připravili pokoj, koupili nové lůžkoviny, záclony a lampičku na stůl… Připravili detaily. Rodina se sešla společně a vymyslela tipy na výlety, co by stály za návštěvu. Zhodnotili jsme své časové možnosti – jak dlouho zvládneme zodpovědně hostit. Připravili jsme plakátky s heslovými instrukcemi v angličtině. To se opravdu hodí. Student si může v klidu přečíst opakovaně, pokud nerozumí – dát do překladače. Je to praktické pro stanovení jasných pravidel. Vytvořili jsme časový harmonogram prvního týdne – zařizování cizinecké policie, lítačky, potvrzení o studiu, ISIC karta, návštěva školy, zařízení školní jídelny, zaregistrování do systému, objednání jídlo, zakoupení školních pomůcek, sešitů a učebnic, naplánování několik výletů po okolí, takovou orientaci okolo bydliště. Zastávka MHD, natrénovat cestu do školy s přestupy, kde jsou obchody, obchodní centrum a orientace v metru.
  • Odpověď č. 2: Máme moc milou dívku ze Sardinie, snaží se komunikovat, účastní se společných aktivit, již jsme zařídili potřebné věci k pobytu a do školy.  Kultura je hodně podobná naší, takže nic výrazného, ani odlišného jsme zatím nenašli. Řekli bychom „klasický teenager“, stejný jako naše děti.
  • Odpověď č. 3: Starší děti byly zvědavé, jaká bude. Mají rády návštěvy, společnost, kamarády. Nejmladší se těšila, ale měla i obavy. Jak se domluví, jakou bude mít povahu, zda si budou rozumět. Zítra jedou společně do Prahy poznávat památky a zajímavosti, pokud zabloudí, vyhledáme GPS polohu a vyzvedneme je. 🙂 Aplikace mapy i jízdních řádů mají, tak se o ně nebojíme.
Michal a Alena F., hostí Loudres z Argentiny
  • Odpověď č. 1: Uklidili jsme u dětí více než obvykle, aby se uvolnilo místo ve skříni.
  • Odpověď č. 2: Nebyli jsme ničím překvapeni.
  • Odpověď č. 3: Starší dcera (14 let) měla trochu obavy, jak budou vycházet, mladší dcera (6 let) se chodí ptát na anglická slovíčka.
hostitelská maminka Jana, hostí Jurairat z Thajska
  • Odpověď č. 1: Naše studentka měla přijet týden po odjezdu syna na studijní pobyt v zahraničí, věnovala jsem se tedy změně chlapeckého pokoje na dívčí. Trvalo mi to skoro celý týden, ačkoliv syn není nijak zvlášť nepořádný.
  • Odpověď č. 2: Mile mne překvapilo, že se naše studentka od začátku snaží učit česky. Ačkoliv neseděla pět let na kole, jela se mnou na krátký výlet. Doma prý nevaří, přesto nám uvařila tradiční jídlo. V kuchyni se snaží dodržovat naše pravidla (myje po sobě nádobí, uklízí). Doma u nich to dělá paní na úklid. Ačkoliv vím, že asijští studenti veřejně nesmrkají, překvapilo mne, jak hodně a často „popotahuje, posmrkává…“.
  • Odpověď č. 3: Všechny naše děti jsou aktuálně mimo domov, ale díky prázdninám se už seznámila se třemi z nich osobně a se dvěma přes messenger. Děti nic nenamítaly, protože většina z nich strávila během střední, případně vysoké škol, hodně času v cizí rodině nebo v komunitě (USA, Německo, Chile, Lesotho, Taiwan, Čína, Indie), takže mají dobrou představu, co prožívá. Dcera, která byla tento týden doma, jí vysvětlila hodně pravidel rodiny. Náš čtyřletý vnuk, který má tatínka Američana, okamžitě pochopil, že se s ní domluví anglicky. Hned si spolu zahráli mikádo.
Andrea P. z Hodonína, hostí Allesiu z Itálie

Hostitelská rodina a AFS studentka z Itálie

  • Odpověď č. 1: Díky návštěvě Alles jsme celkem pěkně uklidili pracovnu a konečně poslali dál věci dlouho nepoužívané. Pracovna je nyní pokoj pro studentku.
  • Odpověď č. 2: Překvapilo mě, že to bylo hodně v klidu. Hned první den při cestě z Prahy si dala naše drobná studentka obrovský kuřecí řízek přes celý talíř a celý ho snědla.
  • Odpověď č. 3: Děti jsou kluci 25 a 19 let. Mladší z obou věc vůbec nekomentoval, tvářil se, že se ho to netýká, ale všechny kamarády podrobně informoval.
Ortovi, hostí Marcose z Argentiny

Student z Argentiny se svoji hostitelskou rodinou

  • Odpověď č. 1: Kromě přípravy zázemí bylo naším cílem se již od samého počátku seznámit se studentem, jeho rodinou a jeho samotného seznámit s prostředím, ve kterém bude dočasně žít. Chtěli jsme, aby přijel někdo, koho již „trochu“ známe a on zná i „trochu“ nás. A to se myslím i podařilo.
  • Odpověď č. 2: Překvapil nás opravdu jeho latinskoamerický temperament, vřelost, kontaktnost a radost ze života. A když už je náhodou trochu smutno – pustí se muzika, zatančí se, zazpívá. 🙂
  • Odpověď č. 3: Úplně přirozeně ho začlenily do svého života, jako kdyby měly staršího bratra odjakživa.

Přivítejte svět u vás doma

Hoštění AFS zahraničního studenta je zážitek, který s sebou pro všechny zúčastněné strany přináší nadhled a zkušenosti potřebné pro současný svět. Je to zážitek pro celou rodinu, který napomáhá nejenom v rozvoji komunikace a empatie, ale také je to skvělá možnost, jak si prohloubit znalosti o cizí kultuře a osvojit si základy nového jazyka.

Pokud i vás láká myšlenka nového člena rodiny, neváhejte a kontaktujte nás. Více informací o AFS hostitelském programu a konkrétní medailonky studentů, kteří se chystají do České republiky, naleznete zde: