Čas léta je každoročně v AFS světě velmi rozmanitým obdobím. Pro mnoho studentů a studentek to znamená konec jejich studijních programů v zahraničí, pro druhou skupinu to znamená dlouho očekávaný začátek v nové zemi. Během toho, co se naši AFS studující loučí se svými hostitelskými rodinami a chystají se zpět do Česka, se vyjíždějící skupina loučí se svými rodiči, prarodiči a kamarády v Česku a dávají jim sbohem na několik následujících měsíců.

I pro nás je to období kontrastu a velkých emocí, kdy se těšíme na vyprávění našich vracejících se studujících a chystáme pro ně ponávratové soustředění. Během léta pak také chystáme soustředění předodjezdové, které je plné velkých očekávání, nedočkavostí a vzrušení.

Letos máme radost z celkem 127 studentů a studentek. Mluvíme o 127 jedinečných příbězích, 127 rozloučeních a 127 nových počátcích.

Ponávratové soustředění ve Zbraslavicích

Padesát pět studentů se nám během června a července vrátilo z programů z celkem dvaceti pěti zemí. Ponávratové soustředění se neslo v duchu reflexe celkového zážitku z programu, sdílení vzpomínek a diskuzích o životních lekcích, které si studující z cest přivezli. Studující letos také sepsali také několik cenných osobních rad pro ty, kteří se na podobné studijní dobrodružství teprve chystají:

  • Bude to všechno jen ne to, co si představuješ.
  • Neměj očekávání a buď otevřený*á všemu. Bude to všechno, jen ne to, co si představuješ.
  • Stanov si cíle vysoko a snaž se, co nejvíc.
  • Neboj se a nestyď se mluvit v jazyce hostitelské země. Všichni ocení, že se snažíš.
  • Omez kontakt s Českem a snaž se proniknout do místní kultury na 100 %.
  • Ať si budeš procházet čímkoliv, nejsi v tom sám. Neboj si říct si o pomoc.
  • Ptej se na otázky hned na začátku. Často je blbý ptát se zpětně.
  • Piš si deník a foť hodně fotek. Později za to budeš neskutečně rád*a.
  • To, že tvá třída není na začátku komunikativní neznamená, že tě nemají rádi. Spíše se stydí a připadají si trapně. Nevzdávej to. Můžou mezi nimi být tví nejlepší budoucí kamarádi a kamarádky.
  • Buď vůči své hostitelské rodině přizpůsobivý*á. Někdy možná budou dělat věci či budou mít zvyky, které bys jinak nedělal*a. Ale vystup ze své komfortní zóny a přizpůsob se. Uvidíš, že se ti mohou některé věci i zalíbit.
  • Bude to tvůj nezapomenutelný zážitek, naprosto originální, takže se ho pokus nesrovnávat se zážitky ostatních. Nebude to všechno skvělé a bude to náročné, ale bude to stát za to. Zkus vstřebat a zjistit všechno, co můžeš. Jihoafrická republika (a kultura) toho má hodně, co může nabídnout a je schopná tě posunout neuvěřitelně, pokud jí to dovolíš. Hodně kuráže a štěstí.
Odlety českých studentů a studentek

V průběhu července, srpna a září jsme se pak rozloučili s celkem sedmdesáti dvěma studujícími. Čtyři z nich se nám vrátili zpět téměř obratem, jelikož se zúčastnili letního jazykového programu. Dalších šedesát osm odvážlivců se rozhodlo vykročit vstříc delším dobrodružstvím v podobě tří, pěti, nebo deseti měsíců. Do našeho balíčku jsme tento rok přidali hned několik nových destinací a naši čeští studující nelenili a rozhodli se této šance rychle využít. Jedná se například o Malajsii, Jižní Koreu, Čínu a Řecko. Kompletní seznam vybraných destinací letošního roku pak můžete vyčíst z následující světové mapy. 

Mapa AFS destinací 09/2023 - Léto v AFS: loučení i nové začátky

Každým dnem se rozplýváme nad odvahou těchto teenagerů, kteří se v bezpodmínečné podpoře jejich rodičů rozhodli vykročit do světa a poznat nejen jinou kulturu, ale i sami sebe. Jsme na vás všechny hrdí a přejeme vám příjemnou plavbu životem, ať už v Česku, nebo kdekoliv jinde.


Střední školu v zahraničí

Výměnný studijní program je zážitek, který každému studujícímu přinese zkušenosti a potřebný nadhled pro současný svět. Pokud i vy máte se svém okolí středoškoláka či středoškolačku, které láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhejte a kontaktujte nás: