Tentokrát vám pomocí krátkého rozhovoru představíme Adél z DOSu Praha a okolí. Adél se s námi podělí o své zkušenosti a dovednosti, které získala během svého působení v AFS. Také vám přinese tipy pro nové i stávající dobrovolníky.

Ahoj Adél, ty jsi s AFS na programu nebyla, jak ses k AFS dostala?

O AFS jsem se dozvěděla od kamaráda, který byl v roce 2018 na programu v USA. Někdy při karanténě jsem začala sledovat AFS instagram a představovala jsem si, že bych mohla někam třeba vycestovat. Na začátku roku 2022 měla dobrovolnice Magy takeover o dobrovolničení a mně se to tak zalíbilo, že jsem se přidala.

V čem je podle tebe AFS jiné než ostatní organizace?

Hodně si myslím, že v přístupu. Dobrovolníci nemusí být jen navrátilci z programu a můžeme se díky dobrovolničení poznávat s novými lidmi a učit se nové dovednosti.

Účastníš se mnoha AFS akcí, soustředění a školení. Které zážitky s dobrovolníky a studenty patří k tvým oblíbeným?

Já mám hrozně ráda asi všechno. Mojí nejoblíbenější aktivitou ze školení a soustředění jsou jednoznačně obálky.

Jakou činnost vykonáváš v AFS nejraději?

Jakákoli interakce s lidmi, ať je to interview, soustředění anebo školení.

Adél L. školení

Kolik hodin ze svého volného času věnuješ dobrovolnictví?

Na hodiny to asi nezvládnu, ale co nejvíc můžu. Občas je to každý víkend měsíc a půl v kuse.

Co ti zatím dobrovolnictví dalo? Jaké dovednosti jsi nabyla, v čem ses zlepšila?

Spousty přátel, vzpomínek a zážitků. Lépe jsem pochopila odlišné kultury a naučila jsem se lépe vyjadřovat před velkým publikem.

A na závěr, máš nějaké tipy pro začínající ale i zaběhlé dobrovolníky, aby byla jejich spolupráce s AFS ještě lepší?

Rozhodně se nebojte, že byste nezapadli do komunity. Myslím si, že právě naše AFS komunita je mega inkluzivní a zapadnou úplně všichni. Plus se nebojte mluvit anglicky. Někteří hoštění studenti to taky neumí nebo se taky bojí. Nepište do obálek nic ošklivého, plňte své povinnosti a hlavně si to užijte.


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: