V dnešním rozhovoru vám představujeme jednoho z našich dobrovolníků. Petr z DOSu Brněnsko nám poskytne náhled do své práce v této organizaci, jeho zkušeností a motivace, které ho vedly k dobrovolnické práci.

Dobrovolničíš v organizaci, která se věnuje mezi kulturnímu vzdělání a výměnným pobytům. Jaká je tvá role v AFS?

Do AFS jsem se jako dobrovolník přihlásil v květnu 2022. Začal jsem dobrovolničit jen tak spontánně. Pak jsem zjistil, že mi to dává do života to co mi chybělo. Nyní jsem v managementu DOSu Brněnsko, kontaktní osoba zahraničního studenta a spravuji sociální sítě.

Petr K. společná

Co si pod tím můžeme představit? Kolik času věnuješ těmto rolím? Co musíš splňovat, abys mohl vykonávat tyto role?

Když někdo řekne management tak si lidí představí mnoho věcí. Jedna z hlavních věcí co dělá management je, že pomáhá dobrovolníkům v DOSu a zadává úkoly. Na management potřebujete mít motivaci. Management nemůže být každý. Před začátkem školního roku se vždy na DOSím srazu volí nový management a tím se stanou dva kandidáti s nejvíce hlasy. Kontaktní osobu si můžete představit jako takového osobního “psychologa”, který dohlíží na studenta, jestli nenastal nějaký problém a kdyžtak ho pomáhá řešit. Pro roli KO už dobrovolník musí mít školení, z důvodu, aby byl připraven na různé situace.

Dobrovolnictví je dnes velmi populární. Co tě zlákalo na dobrovolnictví v AFS?

Jak už jsem spomínal, bylo to velmi spontánní rozhodnutí. Po napsání přijímacích zkoušek jsem se začal zajímat co chci vlastně na gymplu dělat. Napadlo mě vycestovat do zahraničí, tak jsem po tom začal pátrat a našel jsem AFS. Na webu byla nabídka na dobrovolnictví a to mě zaujalo.

Nespornou výhodou AFS je to, že můžeš zdarma navštěvovat školení, která potřebuješ k práci s výměnnými studenty. Zároveň si procvičuješ soft skills, v komunikaci s ostatními dobrovolníky či rodinami. Co tě v AFS baví nejvíc?

Tak jako management získávám zkušenosti hlavně v oblasti vedení týmu. Je to velká zkušenost, protože zjistíte vlastně jak se může cítit váš nadřízený, třeba v budoucí práci. Jako kontaktní osoba zase komunikaci a porozumění odlišným kulturám. Nesmím zapomenout na zlepšení si angličtiny, protože se studenty komunikujeme v angličtině, nebo v češtině, kterou se, ale někteří nenaučí.

Také spravuji sociální sítě, takže i něco ze světa sociálních sítí se dá přiučit. Zjistíte jak vlastně Facebook nebo Instagram funguje a jak zdokonalit počty zobrazení. Je toho opravdu hodně. Záleží na každém dobrovolníkovi, kolik tomu věnuje času.

Petr K. dvojice

Občas se může stát, že věci nefungují tak, jak si je představujeme. Na jaké krizové situace je třeba se předem připravit?

Na školeních se většinou připravíte na velmi časté problémy, ale každý je jiný a tak jako kontaktní osoba narazíte na problémy, co by vás nenapadly, že mohou nastat. Hlavní je zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Všechno se dá vyřešit.

AFS každoročně hostí desítky studentů z celého světa. Jak pracovat se zahraničními studenty?

Hlavní je najít si k nim cestu. Na některé funguje prostě za nimi dojít a začít si povídat a na některé zase musíte počkat jestli za vámi dojdou sami. Druhá nejdůležitější část je snažit se naslouchat jejich problémům a pomáhat.

Co je podle tebe důležité vědět předtím, než se někdo rozhodne dobrovolničit?

Že vám AFS dá tolik zkušeností, kolik si jich budete chtít odnést. Nikdo po vás nechce abyste hned dělali všechno. Můžete třeba jen pomáhat s organizováním srazu dobrovolníků. Možností je opravdu hodně a můžete postupně vyzkoušet klidně všechno.

A na konec, když se někdo do toho rozhodne jít, rada na začátek?

Nebojte se zeptat, pokud něco nevíte, nebo si nejste jistí. Nikdo vám hlavu neutrhne, pokud třeba nebudete vědět, kde co najít.


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: