Recept zaslala: Bára N.
Země původu: Kanada
Doba přípravy: 1 až 2 hodiny

Lze připravit i vegetariánská verze a to s cizrnou nebo sójou.

Ingredience (pro čtyři porce):

  • 680 g brambor oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 55 g másla nebo více
  • 125 ml mléka
  • přibližně 450 g libového nebo polo libového mletého hovězího masa
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 konzervy (540 ml) kukuřice (popřípadě kukuřičný krém – rozdrcená kukuřice)
  • sůl
  • pepř

Návod:

  1. Vložte brambory do hrnce. Podlijeme studenou vodou. Sůl. Přiveďte k varu a vařte 25 minut nebo dokud brambory nezměknou. Vypusťte. Vraťte na pánev.
  2. Brambory pomocí tloučku nahrubo rozdrťte s 30 ml (2 lžícemi) másla. Pomocí elektrického mixéru rozmixujte směs s mlékem na kaši. Sůl a pepř. Rezervovat.
  3. Předehřejte troubu na 190 °C (375 °F).
  4. Ve velké pánvi na středně vysokém ohni osmahněte cibuli na zbytku másla. Přidejte maso a vařte dozlatova. Sůl a pepř. Sundejte z plotny.
  5. Lehce vymačkejte maso na dně nádoby na vaření (vyšší plech nebo pekáč). Rozložte kukuřici a poté bramborovou kaši.
  6. Pečte 30 minut. Necháme 10 minut vychladnout.

Pâté chinois má svůj příběh. Dříve se to podávalo čínským pracovníkům dělajícím na železničních kolejích (Canadian Pacific Railway). Všechny ingredience byly v té době levné. Celý pokrm velmi zasytí, takže pro hladové dělníky naprosto ideální! I když se recept zdá velmi levný, v dnešní době je mezi québeckami (kanaďanami) velmi oblíbený! Samotná mladší host sestra si to vyprosila na svoje narozeniny!