Ahoj, jmenujeme se Kolbabovi. Náš příběh a myšlenka přivítat u nás doma někoho z úplně opačné strany zeměkoule vznikla daleko dříve než jsme si naší Kanwaru přivezli domů. Tak nějak stále v naší ženské části rodiny (já a dcera Terča) bujela myšlenka na přiblížení a poznání úplně odlišného světa u nás doma.

Jsme velmi aktivní rodina a milujeme cestování. A vzhledem k faktu, že poslední 2 roky nám dění okolo nás příliš cestování nenahrávalo, rozhodli jsme jednomyslně přivítat nového člena rodiny ze zahraničí. Čistě náhodou naši známí, s kterými se vídáme 1x ročně, nám řekli o AFS, protože v té době hostili studentku z Brazílie. A tak jsme si vybrali naší Kanwaru z Thajska. I proto, že máme krásné vzpomínky na cestu do téhle destinace. Výběr byl jednoznačný – aktivní holka s různými zájmy.

Jsme na začátku 7. měsíce z 10. a musím říct, že je to velmi zajímavá zkušenost nejen pro naše děti, ale i pro nás s manželem. Ta rozdílnost kultur je v mnoha ohledech velmi zábavná. Ať už jde o stolování, vaření, oblékání, denní program všech členů tady a tam, náhled na různé životní situace a reakce na ně atd.

Jsme moc rádi a doufáme, že naše děti získaly nadhled, multikulturnost a vědomí, že na světě nejsme pouze my. Samozřejmě, že velkou přidanou hodnotou je i každodenní konverzace v angličtině. Matěj i Terča tím získali větší sebevědomí.

Naše Kanwara po počátečním otrkávání pro ní v úplně jiném světě, má spoustu kamarádů ze školy i mimo školu. Chodí pravidelně do posilovny, do bazénu, na kurz MMA. Pořádá se svými kamarády jak ze svého okolí, tak z AFS nájezdy do Prahy za obchody nebo se jen prochází v centru města. Sama cestuje autobusem nebo vlakem. Ve škole má zeměpis v angličtině, protože pan učitel plynně hovoří anglicky a nabídl se s ohledem na Kanwaru vyučovat celou třídu v AJ.

Doma společně vaříme a Kanwara také sama pro nás připravuje thajské večeře, například thajskou omeletu s rýží a orestované kuřecí maso s ústřicovou omáčkou a česnekem. Je to výborné. Ve volných chvílích jezdíme na hory za sportem. Kanwara i přes to, že poprvé v životě viděla sníh, se naučila krásně na lyžích i na snowboardu. Takže s námi prolyžovala Klínovec, Rokytnici i Paseky. Na jaře se chystáme na každoroční putování s batohy po  Krkonoších se spacákem a karimatkou. A také nás společně čeká sjíždění řeky na kánojích.

Musím také říct, že nás velmi překvapila neúplná svoboda rozhodování, na kterou jsme tady tak zvyklí. Ať už jde o trávení volného času u dětí v Thajsku nebo stylu oblékání, účesu, vyjadřování vlastního názoru atd. A tak např. naše Kanwara se od příjezdu už minimálně 4x sama ostříhala. A to se vždycky nasmějeme, když si bere do ruky nůžky a mizí ve svém pokoji v patře. Už teď víme, že nám bude po odjezdu velmi chybět.

A několik rad na závěr:

Přivítejte doma svého nového člena takového, jaký je. Nesnažte se ho převychovat. Řekněte si na začátku všechna pravidla. Pokud máte něco na srdci a mohlo by to přerůst v konflikt – sedněte si a řekněte to otevřeně. Nesnažte se být na začátku přehnaně aktivní s vymýšlením jedné akce za druhou, unaví to nejen Vás. Nechte nového člena rodiny, ať se do našeho světa začlení sám. Od toho tu také je.

Přejeme Vám, aby jste měli přinejmenším takové zážitky, jako máme my a hoštění bylo pozitivní zkušeností.

Za všechny členy naší rodiny

Barbora Kolbabová – hostitelská maminka, Ludvíkovice


Přivítejte svět u vás doma

Hoštění AFS zahraničního studenta je zážitek, který s sebou přináší zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Je to zážitek pro celou rodinu, který napomáhá nejenom v rozvoji komunikace a empatie, ale také je to skvělá možnost, jak si prohloubit znalosti o cizí kultuře a osvojit si základy nového jazyka.

Pokud i vás láká myšlenka nového člena rodiny, neváhejte a kontaktujte naši koordinátorku Lucii. Více informací o AFS hostitelském programu a konkrétní medailonky studentů, kteří se v letošním roce chystají do České republiky, naleznete zde: www.afs.cz/hostitelsky-program/

Spojit se s námi můžete také přes kontaktní formulář a my se vám ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular-pro-hostitelske-rodiny/

Lucie Beránková

AFS koordinátorka hostitelského programu
E: [email protected]
M: 602 334 427

Share this: