Už je to několik měsíců, co jsem v Praze vystoupila z letadla a vrátila se do svého každodenního života. Duben až září jsem totiž strávila na semestrálním programu v Uruguayi, kouzelné zemi Jižní Ameriky.

Ačkoliv mi u nás v Česku nic nechybělo, vždycky jsem v sobě cítila touhu vyjít ze svojí komfortní zóny. Začala jsem si zjišťovat informace o různých možnostech studia v zahraničí a AFS u mě jednoznačně vyhrálo. Latinská Amerika mě odjakživa přitahovala a Uruguay si mě získala už jenom tím, že do ní ještě žádný český student v rámci AFS programů přede mnou nevycestoval. Často totiž bývá zastíněná sousedící Brazílií či Argentinou, ale je právě tak krásná, plná zajímavých míst a bohaté kultury.

Kvůli koronavirové situaci se můj odlet několikrát posouval, a tak když jsem po dlouhých týdnech nejistoty konečně mířila na letiště, moje nadšení zastínilo jakékoliv obavy a nervozitu. A to jsem ani netušila, že se vydávám vstříc některým z nejlepších zážitků mého života. Přivítala mě moje hostitelská rodina, která se skládala z rodičů a dvou sester, ze kterých se rázem staly moje nejlepší kamarádky. Ve svém městečku jsem se zabydlela neuvěřitelně rychle. Své rodině vděčím za spoustu nejrůznějších výletů, zajímavých konverzací, za všechny ty chvíle, které jsem s nimi mohla strávit. Oporou mi v Uruguayi byli také ostatní AFS studenti, se kterými jsem si okamžitě porozuměla a sdíleli jsme spolu nespočet zážitků na našich programech. O nic méně důležití pro mě byli moji uruguayští přátelé — lidé v mém městě byli neskutečně vlídní, zajímali se o českou kulturu, a rozhodně jsem se s nimi nenudila. Všichni byli ochotní mi pomáhat se španělštinou i s jakýmikoliv jinými problémy, naučili mě každý den pít mate, tradiční uruguayský nápoj, i večeřet v 11 v noci. 

Nic ale není černé a bílé a ne v každém moment svého programu jsem byla šťastná. Malá nedorozumění, hádky či stesk po domově k pobytům v zahraničí samozřejmě patří a i ty ze mě udělaly toho člověka, kterým jsem teď. I přesto, že jsem odjela za pandemie, bych půlrok v Uruguayi za nic nevyměnila a vždycky budu vděčná, že jsem dostala tuhle skvělou příležitost. Tisíce vzpomínek, zkušeností, zážitků, objetí, úsměvů, ale i trapasů a slz (a to hlavně při odjezdu).

Za pár měsíců jsem získala nejen druhý domov, ale taky napojení na AFS komunitu, která mi dennodenně dokazuje, že na světě ještě zbývá spousta tolerance, pochopení a naděje.

– Linda D., semestrální program v Uruguayi


Zažij střední školu v zahraničí

Láká tě prožít podobné dobrodružství jako Linda? Naučit se nový cizí jazyk na druhé straně světa? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: