Na AFS program jsem se hrozně moc těšila. Vlastně už od malička jsem věděla, že s AFS určitě někam chci jet, i když jsem nevěděla přesně kam. Moc ráda jsem poslouchala úžasné příběhy mé maminky, která byla s AFS na střední škole v Ohiu v USA, a neustále jsem vyzvídala. Bylo moc krásné, když jsme společně na Vánoce i během roku psali její hostitelské rodině, když nám její hostitelská mamka poslala např. ručně vyrobené látkové tašky, které ušila a jejichž látku pro Ohio navrhla,… Prostě patřit do rodiny na druhém konci světa!

Z jiné strany jsem pak studium v zahraničí zažila, když moje babička AFS studenty hostila. A s nimi také udržujeme kontakt dodnes. No, a tak vzniklo to, že jsem první část mého třetího ročníku střední školy strávila ve Švýcarsku. A proč Švýcarsko? Baví mě němčina, chtěla jsem se v ní zdokonalit, fascinuje mě švýcarská příroda, neutralita a zodpovědnost, chtěla jsem si ověřit, jestli Švýcaři jsou opravdu tak „pünktlich“ a chtěla jsem si splnit moje dětské přání, potkat na horách tu čokoládovou krávu z reklamy.

Mé volby jsem rozhodně nelitovala, Švýcarsko bylo pro mě skvělé! Země, kde nic není problém, země velké tolerance, zodpovědnosti, přesnosti a různorodosti. Má krásnou přírodu, které si Švýcaři velmi váží a pečují o ni. Nejen hospodářská zvířata na každém rohu a sýry, které jsou obrovských rozměrů a prodávají se úplně všude. Stejně jako pitnou vodu najdete úplně všude. Cestování je zde neskutečně snadné a je rozhodně co objevovat! Sever je úplně jiný než jih, západ jiný než východ, tradiční část jiná než moderní, v zemi se mluví 4 jazyky a místa nedaleko od sebe mohou mít různá podnebí.

Ve Švýcarsku je úžasná příroda a Švýcaři milují „Wandern“. Chodili jsme často na túry a náramně jsem si to užívala. Nejčastěji jsem chodila s mojí hostitelskou mamkou a hostitelským taťkou, do kterých byste opravdu netipli, že je jim přes 60 let! Švýcaři jsou obecně velmi fit, a to se projevuje i na zdatnosti spolužáků v hodinách tělocviku a náplni hodin. Tělocvik byl super! Dále do mojí host rodinky patřili 3 sourozenci (26,28,33 let), se kterými jsem trávila poměrně hodně času a s hostitelskou ségrou jsem chodila i na hodiny karate, které jsem nikdy předtím nedělala. Také jsem navštěvovala např. hodiny folklorních tanců s místními lidmi snad každého věku.

Do školy jsem chodila na gymnázium v menším švýcarském městě. Škola na různých místech světa je jiná a ta švýcarská mě bavila moc a hodně mě naučila! Co se týká jídla ve Švýcarsku, rozhodně mě nezklamalo. Poznala jsem, že Eidam rozhodně nechutná jako švýcarský sýr (kterého jsem měla při cestě domů téměř plný příruční kufr), mohla jsem ochutnat zeleninu, kterou jsem do té doby ochutnat možnost neměla, zamilovala si Knöpfli a zjistila jsem, že Švýcaři umí opravdu dobře vařit a společná, dlouhá večeře se spoustou lidmi je krásná!

Nejkrásnější vzpomínky, které z programu mám, je asi poznávání nového státu, objevování překrásných míst, výstup z komfortní zóny, cestování, možnost naučit se novým sportům, kroužkům, poznávání kultury, historie, politiky cizího státu, nového jazyka, charakter lidí, kteří žijí někde jinde a jsou jinak vychováváni, samostatnost, zodpovědnost, čas s hostitelskou rodinou, noví kamarádi – Švýcaři i výměnní studenti z celého světa a ČR, se kterými jsme si velmi sedli a na programech se navzájem podporovali,… Je toho tolik! A většinu věcí bych jako běžný turista neměla možnost poznat, zažít! Výměnný pobyt dává obrovskou volnost, možnost přijet na spoustu míst ve světě i v ČR a mít si s kým popovídat, kde být a ještě více si vážit mého domova. Mockrát děkuji, AFS týme, protože na tyhle 3 měsíce budu vzpomínat celý život a už se těším, až budu jako dobrovolník pomáhat něco takového zažít i studentům zde v ČR!

– Lenka K., tříměsíční program ve Švýcarsku ve školním roce 2021/2022


Zažij střední školu v zahraničí

Inspiroval tě příběh Lenky? Chceš prožít podobné dobrodružství a naučit se nový cizí jazyk? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: