Ahoj! Já jsem Eliška a byla jsem s AFS na 3 měsíce ve Francii v krásném nejzápadnějším regionu, Bretani. Abych byla upřímná, když jsem podávala přihlášku, že chci jet, doopravdy jsem nevěřila, že bych toho byla schopná. Od střední školy jsem docela bojovala sama se sebou a s poznáváním nových lidí, celkově jsem se hodně bála všeho. Ovšem věděla jsem, že tohle nejsem já, a tak jsem učinila toto rozhodnutí odjet.

Měla jsem opravdu velké štěstí do jak skvělé rodiny jsem se dostala. Já sama tady v Česku bydlím pouze mamkou a ségrou, proto pro mě bylo příjemné, že jsem byla v rodině se stejným složením. S mojí host mamkou Rozenn a host ségrou Aela, jsme si skvěle sedly. Aela je jen o půl rok mladší než já, a tak se mnou chodila do třídy. Učila mě francouzštinu, představila mě svým kamarádům, hodně mi pomáhala a rychle se se mnou sblížila.

Překvapilo mě, jak rychle jsem se rozmluvila (převážně anglicky). Hlavně jsem neočekávala, že začnu po krátké době dobře rozumět francouzštině.  Když jsem přijela, uměla jsem jen úplné základy. I má schopnost vnímat a domyslet si věci z kontextu se zlepšila. Postupem času jsem se zapojovala do různých aktivit víc a víc sama, bez toho abych se někoho ptala na názor nebo radu. Rozhodovala jsem se sama za sebe. Ta volnost byla skvělá.

Díky mé host mamce jsem viděla spoustu míst. Měla jsem štěstí, že jsme bydlely necelé dva kilometry od moře, a tak jsme na pláž chodívaly opravdu často. Skoro každý týden jsme podnikaly výlety a objevovaly nové kavárny. Bretaň je nádherná, chladný vítr, slané máslo a hrdá francouzská nátura byla všude okolo mě, nechala jsem se tím pohltit. Místa jako Rennes, Vannes či samotná vesnice Ploudalmézau kde jsem bydlela, jsou kouzelná, a to ani nemluvím o tom všem jídle…

Samozřejmě jsem tam ale měla i určité povinnosti, hlavně školu. Francouzská zároveň s moji českou byla docela peklo. Nebo uklízení pokoje a rodinné akce, kterých jsem se ale zúčastňovala opravdu ráda. Ve Francii se na všechny večeře rodina schází u jednoho stolu, což pro mě byla milá novinka. Členové rodiny probírají jaký byl den nebo (ve Francii speciálně) politiku a dění ve světě. Dozvídala jsem se tak spoustu novinek a měla šanci porovnávat české názory na určité věci s těmi francouzskými. Byla jsem i na různých oslavách a party, kde jsem měla možnost potkat další lidi. Připadala jsem si jako doma, ke konci mého pobytu to bylo jako bych tam patřila.

Musím uznat, že to byly 3 měsíce plné objevování a učení. Ať už kulturního, jazykového, sociálního ale hlavně toho, kdo jsem a co všechno dokážu. Poprvé po dlouhé době jsem se cítila hrdá sama na sebe, těšila jsem se na každý den a měla jsem takovou radost ze života jako nikdy. Samozřejmě, že jsem byla unavená, kolikrát až vysílená, ale o tom to je. Ale vidět, že se zvládnu postarat sama o sebe (ze začátku hlavně) v cizí zemi mezi cizími lidmi, kterým jsem pomalu nerozuměla ani slovo, mi dodávalo sílu. Uvědomila jsem si, jak zbytečné je se zamýšlet nad tím, kdo si co o tobě myslí, a že to jediné podstatné je, jak se chováš k ostatním a k sobě samému. Protože tam na začátku nemáš nikoho a všechny vztahy si musíš vytvořit, a to s negativní energií jde těžko 🙂

Francie je kouzelná. Není pravda, že by Francouzi byli chladní a nepříčetní, oni jsou pouze hrdí na svůj původ (hlavně v Bretani). To je nezpochybnitelné a za mě je krásné postupně se k nim dostávat. Těším se na můj návrat do Francie a na to, až si připomenu můj francouzský život, díky kterému jsem se konečně přestala bát, srovnala si to v hlavě, začala si věřit, ale hlavně poznala tolik skvělých lidí a míst!

Pokud máš šanci, tak jeď. I přes všechny tvoje obavy, když budeš na lidi okolo milý, oni ti vždycky pomůžou a ty uvidíš, že jsi silnější, než si myslíš.

Takže ti přeji bon voyage!

– Eliška CH., tříměsíční program ve Francii 2021/2022


Zažij střední školu v zahraničí

Inspiroval tě příběh Elišky? Chceš prožít podobné dobrodružství a naučit se nový cizí jazyk? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: