Ece je jedna ze studentek a studentů, kteří přijedou v srpnu 2024 do České republiky. Ráda by v Čechách své hostitelské rodině, nový přátelům a spolužákům představila tureckou kulturu.

Staňte se hostitelskou rodinou studentky nebo studenta přijíždějících v srpnu 2024 do České republiky na jeden školní rok. V následujícím článku vám přiblížíme profily dvou studentek z Turecka, které se rozhodly poznat českou kulturu. Během svého ročního programu se zde budou nejen učit český jazyk, ale také se svými českými spolužáky studovat všechny ostatní školní předměty jako biologie, literatura, nebo třeba hudební výchova.

I vy se můžete do programu mezikulturních výměn zapojit. Otevřete-li svůj domov jedné ze studentek nebo studentů, můžete každý den poznávat, jak je váš – zdánlivě všední – život zajímavý a fascinující.

„Vybrala jsem si housle – dávají mi pocit klidu a harmonie…“

… říká o sobě umělecky nadaná studentka Ece.

Seznamte se s Ece z Turecka

    • Věk: 16 let
    • Délka programu: školní rok
    • Přílet: srpen 2024

Chci se stát hostitelskou rodinou

Ece je umělecky nadaná.

Velkou vášní Ece je hra na housle. Ve druhé třídě byla zvolená Talentem roku a mohla si vybrat, jestli začne hrát na klavír nebo na housle. “Vybrala jsem si housle, dávají mi pocit klidu a harmonie,” říká Ece. Je součástí orchestru, se kterým objíždí mezinárodní soutěže a festivaly. Navštívila tak již Itálii nebo Belgii. “V těchto zemích jsem si uvědomila podobnosti a odlišnosti jednotlivých kultur a životních stylů. Motivovalo mě to k dalšímu cestování a poznávání,” říká studentka o svých prvních mezikulturních zkušenostech.

Po škole tráví Ece čas kromě jiného na kurzech kreslení. Ráda čte komiksové knihy, které si vždy vybírá podle kresby na titulní straně. “Přečtu si jen komiksy, jejichž přebal mě zaujme, kresba mě hodně ovlivňuje,” vypráví o tom, že nejen ráda kreslí, ale vnímá kresbu i v ostatních aspektech života.

Dětským snem Ece je stát se paleontologem. Zajímá se o dinosaury. “Tato prehistorická zvířata mě fascinují. Přečetla jsem o nich mnoho knih a shlédla mnoho dokumentů. Ráda je také kreslím.”

Na programu chce dobře poznat českou kulturu a získat nové přátele. Ráda by také sdílela svou kulturu. “O turecké kultuře je mnoho předsudků. Ráda bych ji představila tak, aby jí lidé dobře porozuměli,” říká Ece o tom, jaké jsou její cíle AFS programu.

„Ráda pomáhá přátelům…“

… popisuje Deniz maminka před její cestou na roční program v České republice.

Seznamte se s Deniz z Turecka

    • Věk: 15 let
    • Délka programu: školní rok
    • Přílet: srpen 2024

Chci se stát hostitelskou rodinou

Deniz je vynikající studentka.

Deniz se dle akademických výsledků řadí ve svém regionu ke třem nejlepším studentům. Její ambicí je studovat na univerzitě v zahraničí, neustále proto pracuje na své angličtině. Ve škole se soustředí na vědu a matematiku, na vysoké škole by ráda studovala architekturu.

„Velmi ráda čtu knihy. Zajímá mne manga. Jakmile si po škole udělám domácí úkoly, pomohu s úklidem a dám si s rodinou večeři, věnuji se čtení,“ říká o svém běžném dnu Deniz.

Deniz žije se svými rodiči, kteří jsou učitelé, a sestrou, která studuje pedagogiku na vysoké škole. „Rádi spolu všichni sledujeme filmy. Často chodíme do kina a jsme členy několika kinematografických platforem. Já osobně mám momentálně ráda akční filmy,“ popisuje své zájmy.

Rodina popisuje Deniz jako klidnou a starostlivou. „Ráda pomáhá přátelům. Vždy je vyslechne a snaží se jim poradit,“ popisuje studentku její maminka.

Na programu by ráda poznala nové přátelé a nová místa. Chce dobře poznat českou kulturu a naučit se česky.

Informace o hostitelském programu AFS

Kdo se může stát hostitelskou rodinou?

  • Rodina, která je ochotná přijmout nového člena.
  • Rodina, která se umí nadchnout a přijímat nové zážitky a zkušenosti.
  • Vítáme rodiny, které jsou otevřené, nebo se chtějí otevřít jiným kulturám.

Jaké jsou přínosy hoštění?

  • Získáte nového člena rodiny a přátelství na celý život.
  • Poznáte novou kulturu a zároveň lépe i svou vlastní.
  • Porozumíte odlišnostem.

Odkazy