Pokud jste někdy seděli vedle navrátilce z AFS studijního programu, pravděpodobně jste slyšeli příběh o tom, jak zlomový zážitek pobyt v zahraničí může být. Zkuste si příště sednout vedle někoho, kdo zažil i druhou stranu mince. Zkuste si popovídat se členem hostitelské rodiny a vyslechnete si příběh, co hoštění může znamenat pro různé generace a členy rodiny.

Zážitek z hostitelské programu se zřídkakdy točí kolem jediného velkého okamžiku či hezké vzpomínky. Je to propojení mnoha malých momentů plných porozumění a vzájemného učení. Hoštění zahraničního studenta je zkušenost, která napomáhá poznávání kultur a zajišťuje rozvoj tolerance a rozmanitosti.

Jak AFS podporuje hostitelské rodiny?

  • AFS pomáhá propojovat české rodiny se zahraničím a tím spojovat podobně smýšlející jedince. 
  • Zaměstnanci a zkušení dobrovolníci AFS nepřetržitě podporují a provádí hostitelské rodiny na každém kroku touto zkušeností.
  • V průběhu celého programu pomáháme hostitelské rodině i zahraničnímu studentovi učit se více o sobě samých, čerpat novou energii a obohacovat svoje životy skrze trávení společného času a sdílení svého vnímání světa. 
  • Výsledkem bývá vliv hostitelské rodiny na lidi kolem ní a možnost otevření okolí rodiny novým kulturám a světovým příležitostem, které s sebou AFS programy přinášejí. 

Pro koho je určen hostitelský program AFS?

AFS hostitelský program je vhodný v podstatě pro každého. Po celém světe se snažíme zdůrazňovat kulturní bohatství a rozmanitost komunit, ve kterých AFS funguje. Cílem našich programů je vytvořit prostor pro vnímání odlišností v bezpečném prostředí a dostat lidi do přímého kontaktu s novými kulturami, myšlenkami a prostředím. Z našich zkušeností víme, že motivace zapojení se v hostitelském programu bývá různorodá a často se liší dle zázemí samotné rodiny:

  • Často se zapojují navrátilci z výměnných studijních programů, kteří chtějí opět zažít mezinárodní zkušenost a vrátit to, co jim bylo jednou nabídnuto jejich vlastní hostitelskou rodinou.
  • Rodiny s dětmi, kteří chtějí u dětí rozvíjet komunikaci v cizím jazyce, empatii, akceptování rozdílů mezi kulturami a chtějí zvýšit povědomí o různých globálních problémech. Rodiny, které chtějí dát možnost svým dětem sdílet dovednosti, zájmy a aktivity s hoštěným studentem a vytvořit si pouto na celý život.
  • Rodiče, jejichž děti jsou už dospělé a vylétli z hnízda, nebo lidé v registrovaném partnerství, se mohou rozhodnout pro tuto zkušenost, protože si cení mise AFS. Toto může být i váš způsob, jak se propojit se světem skrze sdílení svých hodnot a kultury s mladými lidmi z celého světa. 

V AFS máme za sebou už 75 let zkušeností, neustálého učení a zlepšování se. Díky tomu jsou dobrovolníci a zaměstnanci AFS efektivními průvodci při komunikaci s hoštěným studentem a také nepřetržitou podporou během výzev, které s sebou uvítání středoškolského studenta u vás doma přináší. Skrze individuální dobrovolnické aktivity, skupinová soustředění pro studenty a komunikaci s ostatními hostitelskými rodinami, vytváříme bezpečný prostor pro sdílení. Pokud jste se vy sami nadchli stát se hostitelskou rodinou nebo znáte někoho ve vašem okolí, kdo by mohl mít o hostitelský program zájem, neváhejte nás kontaktovat. 


Přivítejte svět u vás doma

Hoštění AFS zahraničního studenta je zážitek, který s sebou přináší zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Je to zážitek pro celou rodinu, který napomáhá nejenom v rozvoji komunikace a empatie, ale také je to skvělá možnost, jak si prohloubit znalosti o cizí kultuře a osvojit si základy nového jazyka.

Pokud i vás láká myšlenka nového člena rodiny, neváhejte a kontaktujte naši koordinátorku Lucii. Více informací o AFS hostitelském programu a konkrétní medailonky studentů, kteří se v letošním roce chystají do České republiky, naleznete zde: www.afs.cz/hostitelsky-program/

Spojit se s námi můžete také přes kontaktní formulář a my se vám ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular-pro-hostitelske-rodiny/

Lucie Beránková

AFS koordinátorka hostitelského programu
E: [email protected]
M: 602 334 427

Share this: