Od mého posledního eseje neuplynulo zas tolik času, takže něco závratného se mezitím nestalo. Škola byla během prosince trochu více stresující, protože jsme psali všechny závěrečné testy. A protože většina známek z mé německé školy se mi započítává i v té české, tesům jsem se nevyhnula. Celkově výuka na mé škole mi přijde méně náročná než ta v Čechách. Možná je to tím, že tady navštěvuji Gesamtschule a doma gymnázium. Akorát teda, i když učivo je teoreticky snazší, v němčině mi to dá stejně zabrat. Celkově je německé a české školství celkem podobné. Jediné rozdíly, které jsem dále zaznamenala, je více skupinových prací a méně testů během roku. Spíš se zaměřují na práci v hodině, domácí úkoly a pak na závěrečné zkoušky.

Těsně před vánočními prázdninami jsme s mojí třídou uspořádaly takovou malou vánoční hodinu. Poslouchali jsme koledy, hrály hry a nás třídní nám dokonce upekl i něco na zub. Potom přišly na řadu dárky. Každý si předtím vylosoval jméno a tomu spolužákovi měl něco připravit. Já jsem šla s klasikou, veselými ponožkami a myslím, že mě nezklamaly. Já jsem od spolužačky dostala ty nekrásnější ručně dělaný prstýnky a k tomu vzkazík v češtině přelouskanej přes překladač. No prostě süß. A pak už hurá na prázdniny, které se nám díky covidu o týden prodloužily.

Měla jsem tedy spoustu času odškrtnout si s ostatníma Exchange studentkami další místa na bucket listu. Společně jsme navštívily Kolín a Hannover. O Hannoveru nás všichni varovali, že za to nestojí a nějaký pěkný město to není, ale nakonec se mi snad líbilo nejvíc ze všech. S ostatníma studentkami se snažím vidět, jak nejčastěji to jde, protože zanedlouho semestrální programy pojedou domů, takže nám už tolik času s nimi nezbývá. Společně s nimi a spolužačkami ze školy jsme taky slavily Silvestr, který jsem si moc užila.

Samotný Štědrý den byl taky moc krásný. Svojí hostitelskou rodinu jsem seznámila s tradicí, která moje rodina provozuje už několik let. Zdobení stromů v lese něčím k snědku pro zvířata (jablka, mrkve, …). Moje hostitelská ségra byla z nápadu, tak nadšená, že jsme se ho rozhodli zrealizovat i tady a bylo to moc pěkný připomenutí domova. Pak jsme ještě rychle chvátali do obchodu, abychom měli nějaký ten vánoční stromek i doma. Pak následovalo zdobení stromečku a koukání na filmy. Každoročně tu sledují českou Popelku, takže se mi chyběli jedině tak Pelíšky. Později dorazilo další příbuzenstvo a k večeři jsme měli raclette. Pak už následovali dárky pod stromečkem a další pohádky.

 

I když to takhle napsaný asi zní všechno hezky, vánoční prázdniny pro mě byly celkem náročné. Ne na každý den se dá vymyslet nějaká aktivita a po strávení celého dne v pokoji vás začnou napadat takové ty smutné stýskací myšlenky. Chyběl mi sníh a ježdění na hory. Taky potkávání s každý den s přáteli a svátky s rodinou. Mám fakt štěstí, že jsem našla v mé rodině hostitelskou ségru, s kterou si opravdu sednu, a když je mi fakt smutno a osaměla, tak může prostě zajít tři metry vedle do pokoje. Nicméně tři týdny prázdnin na mě byly fakt moc a už se docela těším zpátky do školy na svůj pravidelný řád.

Já se, ale vlastně do školy vracím jen na dva dny a pak mi začíná praktikum na zdejší základní škole. Moc se na něj těším a přijde mi, že je to jedna z těch zkušeností, který bych v Česku rozhodně nenabyla. Zároveň, ale začínám mít strach a to především z domluvy. Moje jazykové schopnosti nejsou zdaleka, tak dobré, jak jsem si je touhle dobou představovala a k plynulosti to má stále daleko. No snad mi praktikum ve vylepšení jazyka pomůže a ty prťousové se mi za moje šprechtění moc nevysmějí.

Takhle bych shrnula další část svého programu. Bylo to rozhodně smutnější než ta první část, asi hlavně kvůli Vánocům a díky tomu, že jsem teď více rozkoukaná a mám více času všechno overthinkovat. O tom mě, ale všichni varovali. Zároveň, ale také říkali, že druhá část bývá většinou ta lepší, takže se s nadšením vrhám do druhé části mého programu a nového roku.

– Alžběta D., roční stipendijní* program v Německu 2021/2022, částečné stipendium bylo uděleno díky finanční podpoře od Česko-německého fondu budoucnosti


Zažij střední školu v zahraničí

Inspiroval tě příběh Alžběty? Chceš prožít podobné dobrodružství a naučit se nový cizí jazyk? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: