Recept zaslala: Alena M.
Země původu: Jihoafrická republika
Doba přípravy: 10 až 30 minut

Ingredience

  • 1/4 šálku oleje na vaření
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1-2 lžičky kari
  • 2 stroužky nadrobno nakrájeného česneku
  • ½ čajové lžičky tymiánu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 1-2 cm mletého zázvoru
  • 1-2 rajčata
  • 3-4 šálky nakrájeného zelí
  • 1-2 chilli papričky nakrájené na kostičky, z nichž se odstraní semínka, aby byly méně pálivé
  • 1 velká mrkev nastrouhaná nebo nakrájená na tenké plátky
  • 2 papriky nakrájené na kostičky
  • 1 plechovka pečených fazolí

Návod:

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na mírném ohni. Přidejte cibuli a dejte jí minutu nebo dvě.
  2. Vmíchejte všechno koření: česnek, zázvor, uzenou papriku, kari, kajenský pepř, tymián – a pokračujte v míchání asi minutu, aby se chutě rozvoněly.
  3. Přidejte rajčata, papriky, mrkev a zelí. Duste asi 5 minut, občas zamíchejte, abyste zabránili připálení.
  4. Nakonec přidejte pečené fazole, promíchejte a pokračujte ve vaření asi 2-3 minuty. Upravte dle chuti. Podávejte za tepla.

Chakalaka se původně podávala ve velmi ostré variantě, ale chuť si můžete upravit dle svého (použijte méně chilli papriček/prášku).