Recept zaslala: Lenka K.
Země původu: Švýcarsko
Doba přípravy: více než 2 hodiny i s pečením

Ingredience

Těsto:

  • 300g mouky (nejlépe hladká pšeničná)
  • Špetka soli
  • Špetka cukru
  • 60g měkkého másla
  • 15g droždí
  • 1,5 dl vlažného mléka

Náplň:

  • 450g sušených hrušek
  • 170g sušených švestek
  • 50g sušených fíků
  • 20g sušených višní
  • 125g vlašských oříšků
  • 2 lžičky perníkového koření

Vejce na potření
(Uvedené ovoce je pouze pro inspiraci a jde nahradit i sušenými jablky, višněmi, třešněmi, část rozinkami/ brusinkami, … nebo ovocným pyré z čerstvého ovoce. Oříšky lze vynechat.)

Návod:

  1. Sušené ovoce necháme přes noc ve vodě (voda nemusí zakrývat všechno ovoce až po okraj).
  2. Droždí smícháme s vlažným mlékem, cukrem a solí. Přidáme mouku, máslo, zpracujeme v těsto a necháme kynout.
  3. Sušené ovoce vaříme cca 20 minut na středním plameni, dokud ovoce nezměkne. Poté rozmixujeme a příp přidáváme vodu, tak abychom dosáhli konzistence hustšího ovocného pyré, třeba i s kousky ovoce. Přidáme oříšky a koření.
  4. Předehřejeme troubu na 180°C
  5. Těsto vyválíme (jako štrúdl) na tloušťku cca 3mm, naplníme náplní, srolujeme,  potřeme vajíčkem a dáme na plech s pečícím papírem.
  6. Pečeme 35-45 minut.
Share this: