Dnes je to jen něco málo přes rok, co začala moje cesta s AFS. Kolem Vánoc 2020 jsem viděla na internetu video, kde jedna slečna vyprávěla o svém výměnném programu v USA. Tehdy jsem si řekla, že bych taky ráda někam vycestovala. Mí rodiče tuto myšlenku už od začátku podporovali a pomohli mi i s výběrem země. Já původně chtěla odjet za angličtinou, ale nakonec jsme to spolu přehodnotili a vybrali Švýcarsko s němčinou. No a bylo to. V únoru 2021 jsem vyplnila přihlášku a čekala, až mi AFS najde hostitelskou rodinu. Přesně si pamatuji ten moment, kdy jsem v květnu poprvé otevřela jejich přihlášku a uviděla je na fotkách… mamka, taťka, ségra a brácha v mém věku. Od té doby jsem se hrozně těšila. Měla jsem pocit, že se to začíná opravdu dít. Bála jsem se všeho možného, byla jsem nervózní z neznáma, ale byla jsem zvědavá.

Slýchávala jsem o Švýcarku hodně… že je to tolerantní země s nádhernou přírodou, krávami na úpatí Alp, vlaky přijíždějícími na čas, obchody s čokoládou a sýry na každém rohu a dochvilnými Švýcary, kteří jsou tak trochu studení čumáci. Většina z nich se mi nakonec potvrdila (až na ty studené čumáky, Švýcaři jsou moc milí, i když trochu uzavření). Je to opravdu krásná země, jejíž příroda je čistá a zachovalá. Mě nejvíce uchvátily hory, jak jinak. Ale rozhodně to není to jediné. Je tam nespočet křišťálově čistých jezer, nad kterými se tyčí města s barevnými domky. Kamkoliv ve Švýcarsku přijedete, jedno je jisté… bude to tam krásné, věřte mi. Ale taky to bude v každém koutě úplně jiné. A to je asi moje nejoblíbenější věc na Švýcarsku. Je to malá země, ale neuvěřitelně rozmanitá, která má pro každého něco. Navíc se dá velmi snadno procestovat díky fungující dopravě a krátkým vzdálenostem.

Můj semestr ve Švýcarsku bych asi mohla zařadit mezi nejtěžší období, co jsem zatím zažila. Opravdu to nebylo snadný. Chyběl mi můj domov, to byla realita. Moje hostitelská rodina byla skvělá, jako doma jsem se tam ale cítila zejména díky mojí hostitelské mamince. Vařily jsme spolu a povídaly si večer nad švýcarským sýrem. To bylo opravdu super a dělalo mi to radost. Ostatní členové domácnosti měli hodně zájmů a školy. Mí sourozenci se mnou bohužel trávili čas jen doma (a to taky ne úplně moc), ven jsme spolu šli celkem asi třikrát. Ze začátku pro mě byl docela oříšek si na to zvyknout, protože se svou českou rodinou trávím času podstatně víc, ale nakonec to bylo dobrý. A navíc jsem se absolutně zamilovala do Lucernu, ve kterém jsem žila. Cítila jsem se tam moc dobře.

Chtěla jsem cestovat a vidět Švýcarsko. S rodinou jsme navštívili pár míst a taky jsem měla štěstí, že jsem potkala spoustu skvělých AFS studentů, se kterými jsem jezdila na různé výlety a setkávali jsme se o víkendech. Díky nim mám teď v hlavě nádherné vzpomínky. Podobně je tomu i s mými švýcarskými kamarádkami. Chvilku trvalo, než jsme si k sobě našly cestu, ale povedlo se to na jedničku a já jsem za to neskutečně vděčná. Už se nemůžu dočkat, až je zase uvidím. Ve škole šlo vše dobře a když jsem se po pár týdnech začala chytat v němčině, bylo to ještě o level lepší.

Před odjezdem jsem byla dost introvertní a neznámí lidé mi naháněli strach. Moje sebevědomí taky nebylo kdovíjak vysoké. I přesto jsem se ale sama na vlastní triko vydala do cizí země. Už to pro mě byl velký krok. A to jsem ještě nevěděla, kam dál mě pobyt posune. Naučila jsem se samostatnosti, dokázala si zařídit vše, co jsem potřebovala, a “sama” jsem projela kus Švýcarska. Jsem na sebe hrozně moc pyšná, fakt. Ještě je asi brzy na to říct, jak přesně mě moje výměna změnila, ale už teď, po měsíci zpátky doma, můžu říct, že mě určitě změnila k lepšímu. Jsem šťastná, spokojená a namotivovaná. Začala jsem si víc věřit a těším se, až budu zdolávat další výzvy, které přede mnou teď stojí. Švýcarsko mě hrozně nakoplo, ukázalo jinou perspektivu a otevřelo nejedny dveře. I když jsem se půl roku cítila jak na horské dráze, jeden den byla smutná a další zase nadšená, zvládla jsem to nejlíp, jak jsem mohla. Nikdy bych to rozhodnutí nevzala zpátky, protože zkušenosti a zážitky, které mi to dalo, za to rozhodně stojí. A navíc jsem si toho hrozně moc užila, byla to jízda. Díky za tohle všechno.

– Aneta M., semestrální program ve Švýcarsku 2021/2022


Zažij střední školu v zahraničí

Inspiroval tě příběh Anety? Chceš prožít podobné dobrodružství a naučit se nový cizí jazyk? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: