Salut! Jmenuju se Julča a minulý rok jsem, díky AFS, prožila na severu Francie. Svůj rok jsem strávila ve městě Amiens, v regionu Picardie. Za tento regionu jsem ráda, protože sever Francie není typická turistická oblast a před odjezdem jsem o ní nevěděla skoro nic, takže to bylo určitě zajímavější, než kdybych jela třeba do Paříže. Moje hostitelská rodina se skládala z mojí hostitelské mámy a tří dětí. Nejvíce jsem si rozuměla se svojí nejstarší sestrou, hlavně proto, že byla stejně stará jako já a předchozí rok odjela s AFS do Dánska, takže jsme si vždycky měly o čem povídat.

Do školy jsem jezdila každé ráno na kole, což člověku, co do školy normálně jezdí metrem, dalo ze začátku zabrat, brzy jsem si ale cestu do města jinak představit nedokázala. Ve Francii jsou třídy na gymnáziu rozděleny do tří zaměření. Pokud se chcete věnovat matematice a různým vědám, můžete se přihlásit do S (scientifique), jestli vás zajímají humanitní obory a literatura, tak si asi vyberete L (littéraire) a jestli jste tak něco mezi, asi byste šli do ES (économique et social). Já jsem si vybrala L. Přišlo mi, že studium francouzské literatury je dobrý způsob, jak pořádně poznat francouzskou kulturu. Ukázalo se ale, že si se svou slovní zásobou dokážu tak maximálně objednat jídlo, a už i to mi dá zabrat a k bližšímu studiu literatury jsem se nakonec nedostala vůbec :D. To ale vůbec nevadilo, protože i přes to, že jsem ze začátku ve škole výuku úplně nechápala, byla pro mě francouzská škola velký zážitek. Ve Francii jsem nastoupila do maturitního ročníku a měla jsem možnost složit jejich maturitu (le bac). Někteří z mých kamarádů se o to pokusili (často i úspěšně), ale já jsem zrovna s jednou kamarádkou ze školy založila kapelu, a tak jsem se místo učení věnovala tomu.

Jeden z mých největších zážitků byl “la Fête de la Musique“, svátek hudby. To je jeden den v roce, většinou 21. června, kdy si každý, kdo se věnuje hudbě, může zahrát na jakémkoli veřejném místě až do půlnoci. Je to příležitost k tomu vidět spousty koncertů zdarma a poznat nové hudebníky. Naše kapela samozřejmě nemohla chybět a hrát na ulici před tolika lidmi byl moc fajn zážitek.

Asi každý výměnný student vám potvrdí, že ke každému pobytu v zahraničí patří neodmyslitelně ostatní výměnní studenti. Je jedno, jestli jste z Japonska, Indonésie, Itálie, nebo z Mexika. Všichni jste ve stejné situaci, máte podobné problémy i zážitky a najednou k sobě máte mnohem blíž, než byste si kdy mysleli. Myslela jsem si, že ve Francii mě nic nemůže překvapit, protože francouzská kultura je docela známá. Francie ale nejsou jenom bagety a Paříž, ale i když je jejich pečivo opravdu dobré a v Paříži si všichni dělají selfies před Eiffelovkou, pořád tam jde najít spousta nových věcí. Další výhodou odcestování do ciziny je samozřejmě jazyk. Za ten rok se mi podařilo naučit se francouzsky mnohem rychleji, než kdybych se musela učit doma.

Před odjezdem jsem si ani nepředstavovala, že budu moct poznat tolik věcí, kolik jsem nakonec poznala. Podařilo se mi podniknout výlety na jih do hor i k moři a několikrát i do Paříže. Cítím se trochu, jako bych za těch deset měsíců vlastně stihla prožít celý jeden další život. Můj pobyt mi neotevřel jenom cestu ke kultuře Francie, ale dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí o sobě i o světě a lidech co mě obklopují. Jestli právě přemýšlíte, zda odjet na pobyt s AFS, já to můžu jen doporučit. A to nemluvím jen o Francii, ale jsem si jistá, že vycestování kamkoli je super zážitek.

– Julie B., roční program ve Francii ve školním roce 2018/2019


Zažij střední školu v zahraničí

Inspiroval tě příběh Julie? Chceš prožít podobné dobrodružství a naučit se nový cizí jazyk? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: