Dobrý den. Jsem Čihiro, AFS student z Japonska. Chtěl bych napsat o mé škole, a ještě napíšu, co děláme s kamarády ze školy. Mám hodiny češtiny, angličtiny, matematiky, fyziky, dějepisu, ZSV, Tv, biologie, ekonomie, a chemie. Když je hodina češtiny se učím mou učebnicí. Kromě hodina češtiny se učím normálně. Určitě neumím česky dobře jak kamarádi umí, ale můj cíl je vždy “učit se jako kamarádi,” protože, myslím, je to důležité, abych cítil víc atmosfér v české třídě. Ale pozor, neříkám už se učím stejně jako kamarádi.

Můj úkol na hodinu je učit se co nejvíc. Vyhledám slova, která jsem viděl, a slyšel. Zkusím dávat pozor pořádně na to, co učitele učí. Třeba matematika je lehčí než ta, kterou jsem se učil v Japonsku, ale musím pamatovat slova, symboly, jak mám odpovědět. Když rozumím jaké otázky jsou na papír testu, jsem moc rád. Naopak někdy umím moc dobře matematiku. Nedávno jsme počítal příklad nejrychleji a jsem dostal jedničku!

Škola je dobré místo i pro další aktivity. Před cestou do České republiky, už jsem rozhodl, že budu chodit do ZUŠ a budu hrát na saxofon na junior band. To mě baví. Tam jsou studenti z gymplu. Jeden z těch studentů je v stejné třídě. On mě pozval na jinou hudební skupinu. Tam jsou taky studenti, kteří chodí na gympl. Tak jsem začal chodit I tam. To mě baví. A tom jsem setkal s novými kamarády. Když bylo teplo, hráli jsme volejbal venku. Teď je ještě zima, tak na místo volejbal někdy chodíme plavat. Do února jsem chodil každý pondělí s kamarády ze třídy do posilovny. V Japonsku studenti nechodí do posilovny tak hodně, proto to byla nová skutečnost. Ale teď nechodím protože mám další aktivitu v pondělí. Je to Uklízet Litoměřice. Tam jsem pozval kamarády i na Facebooku. Myslím je to dobré, že tam můžu mluvit s kamarády, s kterými jsem nemluvil z jiné třídy. Tahle je aktivita z DofE.

Užil jsem se fajn čas s kamarády na 7 měsíců. Třeba jsem šel na ples s kamarád poprvé na životě, jeli jsme do Drážďan na vánoční trh, ostříhali jsme si vlasy do stehně délky 5 milimetrů, a další a další na denní životě. A jinak budu mít několik akce s kamarády. Pozval jsem kamarády na AFS ples v Praze. S 9 kamarády pojedu na výlet do Holandska (já jsem pozval, a potom oni moc plánovali vlaky, autobusy, ubytovnu… . Děkuju moc.) A třeba o tomhle víkendu jdeme do kina. Tam budou asi 10 kamarádů ze třídy. Určitě budu se užít ty akce, které dělám denně: volejbal, hudbu, plavání…

A jak rychle ti 3 měsíci budou končit? Myslím moc rychle, ale vůbec neříkám, že 3 měsíci by nestačili, abych se užil, a abych se zkusil zlepšovat ještě. Po pravdě řečeno, někdy jsem byl líný. Chci udělat ty 3 měsíci nejnápadnější. Jak víte, nejsem profesionál studia v zahraničí, proto chci vždycky kontrolovat svůj denní život a vždycky chci být ambiciózní.

Čeština taky jedna věc, kterou chci udělat. Plánuju napsat zkoušku v Praze. Nejenom na učebnicí, chtěl bych mluvit s lidmi hodně. Na poslední, děkuji lidem, kteří mi pomáhali, kteří sdíleli dobu se mnou na 7 měsíců. A zase prosím jich ještě 3 měsíci, a já hlásím, že udělám co nejvíc.

Čihiro Hoši / 星 千宙, student z Japonska ve školním roce 2018/2019

Share this: