Podpořte své studenty v setkání se svými vrstevníky z jiné země. Společně se zapojí do mezikulturního učení. Třídní výměny jsou 1-2 týdenní výměnné programy zaměřené na mezikulturní učení mezi skupinami 10-20 studentů a 1-2 učiteli ze dvou škol z různých zemí. Probíhají mezi studenty stejného věku, konkrétně od 11 do 18 let. AFS pomáhá budovat mezi školami mezinárodní partnerství díky své síti a více než 70 let trvající zkušenosti s realizací interkulturních vzdělávacích programů.

Díky třídním výměnám zažijí studenti i učitelé život v rodině v jiné zemi. Vyzkoušejí si školní docházku v zahraniční škole i místní volnočasové aktivity. Mezinárodní zkušenost podporuje nejen rozvoj jazykových dovedností, ale zvyšuje také mezikulturní porozumění, stejně jako rozvoj komunikačních a sociálních dovedností. Učitelé získají možnost proniknout do školského systému hostitelské země, sdílet příklady dobré praxe s kolegy a profesně růst.

„V květnu jsme s dětmi z naší Scioškoly na Praze 11 vyrazili na výměnný pobyt s italskou školou do malebného městečka San Angelo in Vado a byli jsme všichni velmi nadšení. Dostalo se nám vroucného přivítání. Rodiny se staraly o naše školáky jako o vlastní a studenti se i napříč jazykové bariéře mezi sebou skamarádili. Program byl každý den trochu jiný. Navštívili jsme centrum města San Angelo in Vado, kde nás přivítali místní starostky a starostové, zúčastnili jsme se uměleckých a pohybových workshopů ve škole, podívali se do města Urbino a zažili si hodiny podle běžného rozvrhu. Celkově obě strany hodnotily výměnu jako skvělou příležitost poznat jinou kulturu a naučit se větší toleranci a vzájemnému pochopení.“

Jiří Horák, učitel ScioŠkola Praha 11

Kristýna Polášková, koordinátorka spolupráce se školami

Share this: