S AFS jsme postupně vyslali naše dvě dcery do Spojených států. Reference jsme měli od přátel i od vždy vstřícných a zkušených pracovníků české pobočky. USA je mezi Čechy populární, ale AFS nabízí i jiné zajímavé destinace, které většina lidí nebude mít nikdy možnost poznat zblízka a do hloubky. A o to přesně jde – pobyt v japonské, brazilské nebo třeba v malajské rodině vaše děti vrhne do světa, který by pravděpodobně nikdy nepoznali. Poznají nové kultury, jiné formy vztahů mezi lidmi a generacemi, možná najdou půvab v latinskoamerické rodinné soudržnosti nebo asijské orientaci na úspěch a respekt k starším. Naší volbou, a stejně tak i našich dcer však byly Spojené státy. Je nám sympatická americká otevřenost, ochota pomoci,  cit pro spravedlnost a individuální zodpovědnost za vlastní osud. Zároveň bylo jasné, že se dcerky se svou průměrnou znalostí angličtiny budou moci zapojit do výuky na kvalitních amerických středních školách a jednou provždy zvládnout angličtinu.

Starší dcera strávila rok na Cape Codu v Massachussets, naučila se výborně anglicky a místní škola v ní probudila zájem o přírodovědné obory, což nás potěšilo. Mezi studenty AFS i spolužáky ze školy má spoustu přátel, se kterými se vídá dodnes a s láskou vzpomíná na řadu svých amerických profesorů, kteří byli doopravdy zapáleni pro svůj obor a poslání. Myslím, že si z pobytu odnesla zejména pozitivní vztah ke studiu a pravdivé poznání, že úspěchu se bez významného úsilí většinou dosáhnout nedá.

Mladší dcera, kterou jsme vyslali na půl roku na venkov amerického Wisconsinu měla pro změnu štěstí na zajímavou rodinu, ve které žila se svými vrstevníky a mohla se tak seznámit s jejich radostmi a starostmi.  Viděla, že na studium na univerzitě si musí všichni tvrdě vydělávat a že dobré vzdělání je investicí do budoucnosti. To v současném Česku až tak jasné není a je dobře to vědět.

Během jejich pobytu jsme na dálku přes internet bojovali s různými krizemi, ale bylo jasné že o děti bylo dobře postaráno a že byly vždy v naprostém bezpečí. Pobyt v Americe je obě posunul směrem k větší nezávislosti a samostatnému rozhodování a posílil jejich víru v užitečnost vzdělání a píle. Poznaly jinou a reálnou společnost, jiné zvyky a mají co srovnávat. To by se jim na jazykových letních kurzech nebo soukromých školách nepovedlo. Pobyt v rodině a přímý kontakt  s realitou dané země jsou podle nás největším kladem pobytu s AFS. „Host parents“ a dobrovolníci AFS jsou většinou nesmírně zajímaví a podnětní lidé a setkání s nimi bylo pro naše děti inspirující. Už teď přemýšlíme, kam pošleme naše třetí dítě zažít si své velké samostatné dobrodružství.

– Závadovi, vysílací rodiče


Střední škola v zahraničí

Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i vás láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhejte a kontaktujre naši koordinátorku Zuzanu. Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací naleznete zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžete také přes kontaktní formulář a my se vám ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: