Jmenuji se Kačka a v AFS se pohybuji pár let. Má cesta v AFS započala vyprávění jednoho známého o svém pobytu v Belgii. Překvapivě jsem i po pár měsících dala správná tři písmenka názvu dohromady a začala jsem si zjišťovat více o organizaci AFS. Šla jsem na informační schůzku o programech, kde o svém roku v zahraničí vyprávěla Zuzka.

Katka a rok v Belgii

V roce 2012 jsem tak odjela na rok do Belgie. Byl to nezapomenutelný rok, který mi dal hrozně moc. Poznala jsem lépe sama sebe, poznala jsem plno skvělých a inspirativních lidí, získala jsem novou rodinu a Belgie se stala mým druhým domovem, do kterého se každý rok ráda vracím. Po návratu do Čech jsem nechtěla, aby můj AFS život skončil. Po roce v zahraničí jsem se podle dost změnila a bylo pro těžké najít společnou řeč s mými spolužáky a měla jsem neustálou potřebu o  Belgii vyprávět ostatním, což věřím, že jim brzy začalo vadit.

Katka a cesta AFS

Začátek dobrovolnické kariéry

před odjezdem jsem přemýšlela o tom, že se stanu dobrovolnicí, a tak na našem ponávratovém soustředění, o kterém se v AFS nějakou dobu mluvilo, jsem započala svou AFS cestu. Navrátilců nás bylo více, a tak jsme si společně neustále sdíleli naše zážitky a pocity z programu. První rok jsem se spíše rozkoukávala, chodila na školení a sem tam někde pomohla. Druhým rokem jsem již začala být aktivnější. Vrhla jsem se do všeho, do čeho jsem mohla. Byla jsem kontaktní osobou zahraniční studentky a koordinátorem kontaktních osob, chodila jsem propagovat AFS na venkovní akce, jezdila na soustředění, pomáhala s organizací akcí atd. jsem se stala dobrovolníkem roku.

Dál jsem se nemohla moc kam posouvat, a tak jsem se třetím rokem stala předsedkyní dobrovolnické skupiny v Praze společně s Bárou a Luckou. Ve třech nám to dlouho nevydrželo a dál jsme vedení táhly společně s Bárou. Předsednictví nám oběma hodně dalo. Naučila jsem se zase mnoho nového. Bylo to ovšem časově poměrně náročné a po dvou letech ve vedení jsem cítila, že tomu víc dát nedokážu a že bych se ráda zase nějak sama posunula. Korunu a žezlo jsme tedy s Bárou předaly další dvojici, kterou jsme si pár měsíců zaučovaly a předávaly jim naše knowhow.

Katka a cesta v AFS

Katka a její cesta v AFS

Od AFS se těžce odtrhává. Po této několikaleté zkušenosti, a především roku v Belgii, AFS cestu nikdy ze svého života nesmažu. Po tolika letech jsem se těšila na pauzu od AFS, ale moc dlouho mi to nevydrželo. Měla jsem pocit, že stále mohu trochu radit a naši skupinu podporovat a navíc mám v AFS skvělé kamarády, které jsem nemohla nechat ve štychu. Tento rok jsem se od dobrovolnictví dostala i k uzavření dohody o provedení práce a pracuji tak pár hodin týdně v kanceláři. AFS naučilo hodně věcí, ale hlavně jsem si v něm našla mnoho přátel. Takový je můj dosavadní AFS příběh.

– Katka S., dlouholetá dobrovolnice za dobrovolnickou skupinu Praha a okolí


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: