Studenti pražského Gymnázia Ústavní dostali letos příležitost poznat své vrstevníky z jiné země. V únoru zavítala na týden do české metropole skupina 16 mladých Portugalců doprovázená 2 pedagogy ze střední školy ve městě Leiria, v dubnu se zase vypravili Češi do slunného Portugalska.

Cílem výměny nebylo pouze poznat pamětihodnosti cizí země, ale také si vyzkoušet, jak může proběhnout střet dvou rozličných kultur, dozvědět se něco o kultuře jako takové a mezikulturním vzdělávání, rozšířit si obzory a samozřejmě získat nové a jistě zajímavé přátele.

Pro účastníky byl v únoru připraven bohatý program, aby se studenti zároveň poučili i pobavili. Portugalci, zvyklí na slunce a teplo, měli kromě návštěv a prohlídek Prahy a Kutné Hory šanci vyzkoušet si v České republice bruslení. Také rodiny, které studenty po dobu jejich pobytu ubytovaly, uspořádaly pro své hosty program, a podělily se o svůj rodinný život.

Čeští studenti naopak absolvovali krátký jazykový kurz portugalštiny a obě skupiny se společně účastnily mnoha seznamovacích her a aktivit, které jim přiblížily a snad i zčásti vysvětlily, jaké jsou mezi nimi vlastně rozdíly a co s nimi dělat v případě, že se střetnou. Celý týden byl zakončen mezinárodním obědem na Gymnáziu Ústavní, kde se studenti navzájem loučili, i když jen na dobu dvou měsíců, než z Prahy odletěli do Leiriy na druhou část programu.

O svoje zážitky se s námi podělila i studentka Kristýna Kroeblová z Gymnázia Ústavní. „Na začátku roku 2013 jsme uspořádali výměnu se studenty z jakéhosi města Leiria v Portugalsku. Před jejich příjezdem jsme se sice navzájem zkontaktovali, ale stejně bylo vyzvednutí cizích lidí na letišti dávkou adrenalinu a překvapením. Během jednoho prosněženého týdne v únoru, co tady naši Portugalci strávili, jsme se spřátelili, poznali se a hodně se naučili. I proto jsme se o to víc těšili v půlce dubna na náš výlet do Portugalska. Bylo to velmi vzrušující. Naši cizokrajní sourozenci si nás vyzvedli na letišti a už od začátku nás obklopovali dobrou náladou a pohostinností. Městečko Leiria nás absolutně nadchlo, ať už šlo o tajuplné úzké uličky či školu samotnou. Viděli jsme spoustu zajímavých a rozličných míst. Hlavní metropoli Lisabon, pláž Nazaré, klášter Batalha a mnohé další. Program byl nabitý, pilně promyšlený a o to víc jsme si mohli naplno užívat atmosféry odlišného kraje. Po horkém a krásném týdnu stráveném chozením, poznáváním, ale také zábavou, jsme byli unavení, ale šťastní. Nechtělo se nám domů do českého stereotypu. S těžkými srdci jsme se naposled rozloučili s našimi portugalskými bratry a sestrami a odletěli přes půl Evropy zpět. Návrat do reality byl krutý, avšak vzpomínky na ten báječný týden nám ho v jistém smyslu pomáhaly překonat.“

Michaela Svobodová, předsedkyně pražské skupiny dobrovolníků

Share this: