Recept zaslala: Luca V.
Země původu: Itálie
Doba přípravy: 10 to 30 minutes

Ingredience na dvě porce:

  • 200 g těstovin
  • 3 vejce
  • 60 g sýra pecorino nebo parmazánu
  • sůl
  • 50 g slaniny
  • pepř

Návod:

  1. Nejprve zahřejte pánev s vodou. Co se týče soli, je jí potřeba jen málo: asi polovina obvyklého množství, vzhledem k tomu, že pecorino je již velmi chutné. Když dosáhne bodu varu, uvařte vybrané těstoviny: dlouhé těstoviny, jako jsou špagety nebo bucatini, ale výborné jsou i mezikruží.
  2. Vezměte slaninu, odstraňte kůži a nakrájejte ji na poměrně silné proužky, asi půl centimetru silné.
  3. Nechte ji na pánvi na mírném ohni škvařit, dokud tuk nezprůhlední. Není třeba přidávat další olej, protože se již bude vařit ve svém hojném množství tuku. Tuk přelijte do malé misky. Vraťte slaninu zpět na oheň, aby byla několik minut křupavá, poté oheň vypněte a slaninu uchovávejte odděleně.
  4. Žloutky dejte do misky, přidejte pecorino (dvě lžíce si nechte na ozdobu) a posypte čerstvě mletým černým pepřem. Krátce promíchejte stěrkou. Přidejte 2 naběračky slaninového tuku, aby byla žloutková směs krémová, hustá a sametová, a promíchejte stěrkou.
  5. Odstavte sklenici vody na vaření těstovin a slijte je al dente.
  6. Těstoviny přelijte do pánve, kde jste vařili slaninu, při vypnutém ohni a přidejte žloutkový a pecorinový krém a naběračku vody z vaření. Velmi dobře promíchejte, aby se vše spojilo. V případě potřeby přidejte více vody. Tuto operaci provádějte přísně rozostřeně.
  7. Když se těstoviny carbonara díky teplu těstovin a škrobům obsaženým ve vodě stanou superkrémovými (ale ne tekutými), přidejte slaninu (několik proužků si nechte na ozdobu), krátce promíchejte a podávejte na různých talířích.
  8. Ozdobte posypem pecorina a trochou pepře. Vaše Carbonara je hotová!
Share this: