Každý rok se ve světě dobrovolnictví AFS konají události, které spojují dobrovolníky a dobrovolnice z různých koutů světa, aby se vzdělávali, sdíleli zkušenosti a společně se bavili. Jednou z těchto událostí je Volunteer Summer Summit (VSS) pořádaný organizací EFIL. Pokud vás zajímá mezikulturní vzdělávání, dobrovolnictví a možnost poznávat nové lidi, nechte se inspirovat příběhy tří účastnic letošního VSS: Lejky, Lenky a Ádi.

Volunteer Summer Summit 2023

Lea se tento rok zúčastnila jako účastnice poprvé. „VSS pro mě bylo cestování, dobrodružství, vzdělávání se a zábava najednou. Poznala jsem spoustu inspirativních lidí a měla tu možnost se mnohému naučit. Byla to úžasná zkušenost, na kterou jen tak nezapomenu,“ říká Lea.

Lejka na VSS 2023

Lenka měla tu čest získat možnost účasti na VSS díky Ceně Jaroslavy Moserové. „Byla to super příležitost, zkušenost a jsem za ni moc vděčná. Věřím, ze spoustu věcí předám a využiji jako AFS školitel v ČR.“ sděluje Lenka.

„Setkala jsem se s lidmi, kteří sdílí stejné hodnoty, vášeň pro dobrovolnictví, AFS a mezikulturní programy. Byla to šance se učit od těch nejlepších a to myslím jak školitelů, tak i účastníků, poznat velké množství lidí z různých koutů světa, povídat si s nimi a zjišťovat. Poslouchat další názory, zkušenosti a jak různé věci fungují v jiných zemích, jak co kdo vnímá a proč. Stát se ještě více empatickou a mezikulturně vzdělanou. Zároveň jsem mohla předat svoje vědomosti, hrdě reprezentovat ČR a vracet AFS to, co jsem se naučila. Každý workshop mi dal mnoho a za týden jsem toho zažila více, než za měsíc, získala nové kontakty a našla si velkou spoustu kamarádů. Stejně jako na výměnném programu.“

VSS pohledem členky support týmu

Áďa měla letos jedinečnou příležitost být součástí support týmu, který pomohl s organizací celého Volunteer Summer Summitu a zajistil jeho hladký průběh. ,,Pro mě celá akce začala již koncem května, kdy jsme začali mít seznamovací a přípravné meetingy jako support team. Začali jsme s přípravou jednotlivých aktivit, mezi které patřily jak výplňové leisure activity, tak odpolední vzdělávací bloky, anebo večerní zábavní program.“ říká Áďa.

,,Celý náš tým byl tvořen 12 členy. Každý člen byl z jiné evropské země. Díky tomu se mi naskytla příležitost pracovat v mezikulturním prostředí a naučit se tak spolupracovat s lidmi z různých kultur. Na samotné akci jsme vytvořili úžasný tým. Podporovali jsme se navzájem a vytvořili jsme si mezi sebou úžasné pouto.“

AFS účastnice na VSS 2023

Cílem VSS je vzdělávat dobrovolníky AFS, vyměňovat si nástroje a triky, a budovat silnou komunitu mezi mezinárodními a lokálními dobrovolníky. Našich dobrovolnic jsme se zeptali, jaké to na VSS bylo!

 

Co vás motivovalo k účasti na Volunteer Summer Summit 2023?

Lejka: V březnu tohoto roku jsem měla tu možnost zúčastnit se víkendové akce EFILu v Bruselu, což na mě udělalo neskutečný dojem. Tato první zkušenost s mezinárodní komunitou AFS mě motivovala k tomu přihlásit se na letošní VSS. Znělo to jako úžasná příležitost k tomu, jak poznat mezinárodní AFS ještě víc.

Áďa: Minulý rok v říjnu jsem měla možnost se zúčastnit jedné akce spolupořádané EFILem, kde jsem nasála mezikulturní AFS atmosféru a slyšela spoustu pozitivních reakcí na loňské VSS. Takže když jsem viděla, že se hledají členové support týmu na letošní VSS, neváhala jsem a přihlásila se.

Lenka: Na VSS jsem jela díky kanceláři a dobrovolnici Evě S. Měla jsem tu možnost Evu, která vyhrála Dobrovolníka roku a Ocenění Jaroslavy Moserové, na VSS zastoupit. A byla to úžasná zkušenost, ze které si mohu nejen pro dobrovolnictví v AFS hodně vzít.

Jaké dovednosti jste získali účastí na VSS? Je něco co vás překvapilo?

Lejka: Z VSS jsem si zkušeností a dovedností odvezla mnoho. Zejména přínosná pro mě byla možnost účastnit se workshopů, kterou mohu využít v praxi ve školitelském týmu AFS. Také jsem se mnoho naučila o celkové organizaci týdenní akce, ačkoli jen z pozorování – věřím, že z tohoto si hodně odnesla hlavně Áďa. Upřímně mě překvapilo to, jak dobře bylo VSS zvládnuté. Hned po mém a Lenčině příchodu se nás chopili dobrovolníci a dobrovolnice, zaregistrovali nás, řekli nám, co a jak, kde se co nachází. Po celý týden byl program tip top, nedošlo k žádnému zádrhelu.

Áďa: Z VSS jsem si odnesla, jak zorganizovat týdenní mezinárodní akci, aby byl průběh samotné akce co nejhladší. Ovšem není toto jediné, co jsem se naučila. Zjistila jsem, jak lépe pracovat pod tlakem. Nebo také jak komunikovat s lidmi z odlišných kultur, abychom si navzájem porozuměli.

Lenka: Dovedností, které jsem získala, je nespočet. Co si teď vybavuji, jsou workshopy spojené s formálním i neformálním vzděláváním, mezikulturním vzděláváním nebo historií. Na workshopech jsem se naučila spoustu nového, i si znovu zopakovala např. aktivity a edukační materiály ze soustředění, které mohu jako AFS dobrovolník nejen na soustředěních využít.

Workshopy na VSS 2023

Jaký byl váš největší zážitek z letošního ročníku?

Lejka: Jedním z nejmilejších zážitků byl pro mě tzv. „Bazaar Night“. Lidé si na VSS ze svých zemí dovezou něco, co je pro jejich kulturu typické. Většinou jsou to různá jídla a merch jejich národní AFS organizace. Tyto věci se pak v průběhu večera vystaví na stoly a směňují. Ochutnala jsem např. dánskou lékořici, sušené banány z Ghany, turecký med a dostala plátěnou tašku s logem nizozemského AFS.

Áďa: Pro mě je velmi náročné vypíchnout jeden konkrétní zážitek, který by pro mě byl nejlepší. Osobně jsem si velmi užila celé VSS. Měla jsem kolem sebe úžasné lidičky, se kterými byl každý moment nezapomenutelný.

Lenka: Já souhlasím s Lejkou. VSS bylo skvěle zorganizované. Worshopy probíhaly hladce a měli jsme možnost se účastnit spoustu aktivit mimo workshopy. Mně se moc líbila „International dance class“, kde jsme se učili tance z různých zemí. Samotné workshopy, jen tak si povídat s ostatními účastníky či prep a support týmem a spoustu se toho od nich učit, zjišťovat. Jedna z mých spolubydlících byla z AFS kanceláře z Ghany. Já nikdy předtím neměla možnost s nikým z Ghany, ani jiné země západní a střední Afriky, mluvit. Zjistila jsem toho tolik nového a asi se tam někdy musím jet podívat. Dále pak „French Night“ nebo již zmíněná „Bazaar Night“.

Jak jste se cítili spojeny s dalšími dobrovolníky a dobrovolnicemi z různých zemí?

Lejka: Na VSS je každý otevřený a přátelský, kdykoliv se s kýmkoli můžeš dát do řeči a skrz naše mezikulturní zkušenosti je toho vždy tolik, o čem se bavit. Jakožto pro mezinárodní komunitu samozřejmě i pro VSS platilo, že může dojít ke kulturním nepochopením či předsudkům. Všichni si však díky svému působení v AFS tohoto již byli hluboce vědomi, proto bylo opravdu snadné jakákoli případná nedorozumění ošetřit. Právě ona vřelost mi připadala mezi účastnictvem i organizačním týmem VSS opravdu výjimečná. Cítila jsem se, jako bych byla v prostředí, ve kterém jsem byla už od začátku jako doma, i když jsem naprostou většinu lidí na VSS potkala poprvé.

Áďa: Již od samého začátku jsem měla pocit, že všichni jedeme na stejné vlně. Byli jsme k sobě otevření, pomáhali jsme si navzájem, jak emočně tak i s jednotlivými úkoly. Měla jsem pocit, že se každý snaží porozumět ostatním. V rámci celého VSS byl vytvořen jakýsi „safe space“. Nikdo se nebál vyjádřit svůj názor či myšlenku. S ostatními lidmi z týmu dobrovolníků jsem stále v kontaktu a dokonce s některými jsem se již setkala.

Lenka: AFS komunita je úžasná v tom, že je většinou velmi empatická, otevřená, lidé nemají kulturní předsudky. Spíše se snaží od ostatních kultur učit a zjistit, proč mají takový názor, jaký mají. Mezi dobrovolníky z AFS se cítím téměř vždy skvěle, uvolněně, je s nimi sranda a můžu jim věřit. Cítím, že táhneme s ostatními za jeden provaz, chceme studentům a hostitelským rodinám jejich čas studijního programu udělat co nejlepší.

Co byste poradili lidem, kteří váhají se zúčastnit podobného mezinárodního dobrovolnického setkání?

Lejka: Jednoznačně – běž do toho. VSS je skvělou příležitostí k tomu poznat mezinárodní komunitu AFS a na vlastní kůži zažít, jak neskutečně inspirativní a přátelskou atmosféru tvoří. Navíc v roce 2024 se bude VSS konat v Polsku, což je od nás co by kamenem dohod

Áďa: Určitě běžte do toho. Sice se to ze začátku může zdát náročné, ale jakmile jste přímo na akci, tak vás to zcela pohltí a začnete si užívat každý moment.

Lenka: Když budete mít čas a příležitost, zúčastněte se! V mezinárodním prostředí získáte ještě více pohledů na různé problémy, zážitků a zkušeností.


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala vás myšlenka dobrovolnictví? Chcete potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staňte se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i vy chcete stát součástí AFS:

Vyplňte nezávazný přihlašovací formulář

Zjistěte si více informací