Recept zaslala: Sandra J.
Země původu: Brownies z USA počesku
Doba přípravy: 30 minut až 1 hodina

Ingredience (na osm porcí, malá dortová forma):

Těsto:

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek nastrouhané cukety
  • ¼ hrnku krupicového cukru
  • ¼ hrnku holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1/8 hrnku řepkového/slunečnicového oleje

Na ozdobení:

  • Poleva: 1 tabulka hořké čokolády + strouhaný kokos
  • Lehčí verze: pouze čerstvé ovoce + poprašek z moučkového cukru

Návod:

  1. Smícháme všechny suché ingredience, poté přidáme vyždímanou cuketu a jako poslední přilijeme olej a vše pořádně promícháme.
  2. Formu vymažeme trochou rostlinného oleje a vysypeme moukou nebo kokosem.
  3. Těsto nalijeme do formy a pečeme ho 25 – 35 minut na 180 °C (zda je brownies hotové zjistíme klasickým testem špejlí, tedy když už se na ni těsto nelepí).
  4. Připravíme polevu/zdobení: ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu/očistíme ovoce.
  5. Upečené brownies necháme chvíli vychladnout, nalijeme na něj polevu či libovolně dozdobíme – případně pod polevu může přijít ještě domácí (ideálně rybízová) marmeláda.
  6. Hotový výtvor necháme zcela vychladnout, můžeme ho i uložit do ledničky, ale čokoláda pak hodně zatuhne, takže případně je dobré ho chvíli před podáváním třeba z lednice vyjmout.

Mezinárodní pochoutka, kterou v naší české rodině máme už nedomyslitelně spjatou s druhou polovinou léta; často vtipkujeme, že právě v tomto období by se lidé místo běžného „Ahoj, jak se máš?“ mohli zdravit formulkou „Ahoj, nechceš cuketu?“ Protože cuket tou dobou bývá opravdu hodně, dostanou se i do výtečných jídel, kde by je jeden jen tak nečekal, ba kolikrát ani neodhalil – no a tohle brownies není výjimkou; úspěch už mělo i za českými hranicemi. Navíc je recept vhodný i pro ty, kterým vadí laktóza nebo jsou vegani.

Share this: