V prosinci 2019 jsem se zúčastnila projektu PEACE camp v Bruselu, společně s dvěma dalšími dobrovolnicemi z České republiky. PEACE camp umožňuje trimestrálním studentům strávit poslední týden svého programu společně s účastníky z ostatních zemí. Koncept tohoto programu spočívá v globálním vzdělávání se zaměřením se na aktivní občanský život, což umožňuje účastníkům nejenom se potkat s ostatními studenty, ale zároveň taky vytvořit si svůj vlastní projekt o potenciální aktivitě v lokální komunitě. 

Součástí je také i návštěva historického centra Bruselu. Společně se jde do nejdůležitějších evropských institucí, kde se studenti můžou podívat na to, jak probíhá samotný proces a zároveň můžou klást případné dotazy poslancům.

PEACE camp dobrovolníci

Aby daná akce probíhala hladce a bezpečně, celkem se zúčastní přibližně 300 studentů, je nezbytné zajistit dostatečný počet dobrovolníků.

Nejdříve jsme se museli zúčastnit výběrového řízení vyplněním online formuláře. Zhruba po měsíci se nám ozvali, jestli se akce zúčastníme nebo ne. Výběr je ovlivněn zkušenostmi, variací jazyků, vyvážeností pohlaví a zemí. Po přijetí jsme se museli naučit ovládat aplikaci Slack a Zoom, kde probíhala veškerá komunikace. Přes Slack jsme se domlouvali na setkání a byli rozděleni do různých týmů podle aktivit, kterých jsme se chtěli účastnit v průběhu PEACE campu. Online příprava byla velice intenzivní a probíhala zhruba 2,5 měsíce. 

Dobrovolníci přijíždějí na místo dříve než studenti, protože se musí nejdříve zaškolit a začít připravovat prostory. V průběhu samotného PEACE campu je hodně práce a aktivit.

PEACE camp dobrovolníci

Pro mě osobně to bylo náročné, ale přišlo mi to jako skvělá zkušenost! Poznala jsem spoustu dobrovolníků ze všech koutů Evropy, se kterými budu dodržovat kontakt a budeme se vídat i na dalších mezinárodních akcích.

– Milana Semenová, dlouhodobá dobrovolnice za dobrovolnickou skupinu Praha a okolí


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: