Během letošního jara jsme opět uspořádali fotosoutěž pro všechny současné a bývalé hostitelské rodiny AFS či hoštěné zahraniční studenty. V rámci soutěže Setkáme se? jsme tentokrát soutěžili o finanční příspěvek ve výši 15 000 Kč na znovu shledání zahraničního studenta s rodinou.

Do poslední chvíle byla soutěž velmi vyrovnaná a my nevěděli jestli výhra poputuje do Venezuely nebo do Indie. S náskokem 60 bodů nakonec vyhrála Priya Jadav, bývalá výměnná studentka z Indie, která v České republice strávila školní rok 2016/2017. Zároveň nám dovolte s vámi sdílet vítěznou fotografii a text, který nám Priya zaslala:

“Psal se 26. srpen roku 2016, když jsem začala svůj roční program v České republice. V tu chvíli jsem netušila, že se můj život kompletně změní. Během programu jsem bydlela u rodiny Nedbalových v malé vesnici. Strávila jsem tedy celý školní rok v této skvělé rodině. Do teď si pamatuji, že jsem byla první výměnná studentka z Indie, která byla v Česku na programu, a proto byla očekávání na obou stranách velmi vysoká. V AFS se říká očekávejte “neočekávatelné” a přesně tak to bylo i v mém případě. Každý den byl plný nových zážitků a zkušeností. Jazyk, jídlo, lidé, počasí, to všechno pro mě bylo nové. Zdálo se mi, že není možné, abych vše poznala za jediný rok.

Postupem času jsem začala všechno lépe zvládat. Po měsíci jsem dokázala zvládnout i základy češtiny. Naučila jsem se porozumět lidem, začala jsem více času trávit se svými spolužáky. Moje škola byla skvělá. Učila jsem se různým věcem, jak v průběhu vyučování, tak i se svými spolužáky. Moje rodina mě velmi podporovala a AFS dobrovolníci pro nás (zahraniční studenty z celého světa) organizovali různé akce a výlety. Také jsem se výrazně zlepšila ve sportu a týmových hrách.

Během svého studijního programu jsem neměla žádný velký problém. AFS Česká republika se mnou dokonce natočila dokumentární video o mém pobytu a byl to skvělý zážitek. Díky programu jsem získala mnoho nových dovedností. Začala jsem si více věřit, rychleji si najít kamarády mezi cizími lidmi, zvykla jsem si cestovat sama, naučila jsem se nové jazyky a více si užívat života. Stala jsem se vděčnější a ohleduplnější.

Mám plno zážitků, které nelze popsat slovy. Jsou to skoro dva roky od doby, co jsem z České republiky vrátila. V roce 2017 jsem získala ocenění „Nejlepší výměnný student 2016-17 z AFS Indie.” Od návratu do Indie jsem se stala aktivním dobrovolníkem. Poznala jsem mnoho dalších dobrovolníků z celé země a světa. A i když jsem se z pobytu vrátila v roce 2017, nikdy to pro mě úplně neskončilo. Každý den se učím něco nového a jiného. Navždy AFS zůstanu vděčná za všechno, co jsem díky nim mohla zažít. Jsem velice vděčná za to, že mám druhý domov v České republice. Moc vám děkuji.”

Priya Jadav, bývalá výměnná studentka z Indie ve školním roce 2016/2017

Share this: