Ahoj, jmenuji se Petra a jsem dlouholetou dobrovolnicí v dobrovolnické skupině Praha a okolí. Jak vlastně moje dobrovolnictví začalo? Už na základní škole jsem chtěla odjet na studijní roční program na Nový Zéland. Bohužel naši rodinu limitovaly finance a mamka mě nechtěla pustit tak daleko, takže jsem nakonec prošla stipendiem do Německa a jela jsem tam. Psal se rok 2011/2012…

Dostala jsem se do rodiny, která bydlela úplně nejdál od českých hranic, dál už to skoro nejde a už během konce svého pobytu jsem pomáhala dobrovolníkům v naší dobrovolnické skupině Kiel. Moc mě to bavilo, takže jsem se jako dobrovolník přihlásila i po svém návratu do Čech. Ani ne půl roku potom, co jsem se stala dobrovolníkem, jsem začala fungovat jako koordinátora dobrovolníků, kteří pomáhají studentům s přípravou na jejich studijní program do zahraničí.

Jezdila jsem po všech možných českých městech a byla jsem vděčná za každého, kdo mi pomohl. V té době nás dobrovolníků totiž nebylo tolik. Koordinátora jsem dělala asi dva roky. Potom a i během této doby jsem se začala věnovat i jiným aktivitám. Po dobu čtyř let jsem byla kontaktní osobou pro zahraniční studenty. Jeden rok jsem dělala kontaktní osobu dokonce dvou Thajkám najednou. Vtipné na tom bylo, že se jmenovaly Nook a Mook.

Také jsem jezdila na přednášky na školách a pomáhala jsem každý rok alespoň s jedním soustředěním pro zahraniční studenty. Dvakrát jsem pomáhala při přípravách Megavíkendu (každoroční vzdělávací akce pořádané českou AFS kanceláří), což je podle mě skvělá akce a já doufám, že na ní letos zase dorazím. Teď už tři/čtyři roky dělám koordinátora aktivit pro zahraniční studenty. Baví mě to, ale život plyne dál, takže i tuhle funkci začínám pomalu předávat a uvidíme, kam se v AFS dál zatoulám.

Mějte se všichni a ať máte s AFS tolik skvělých zážitků jako mám já.

Petra S., dlouhodobá dobrovolnice za dobrovolnickou skupinu Praha a okolí

Share this: