Rodiče nikam necestují a studium svých dětí v zahraničí prožívají jen z domova, i přesto mají možnost situaci sledovat, a to z unikátní perspektivy.

Proto jsme se zeptali na jejich postřehy :

  • Rok ve Švýcarsku … Dominika je zatím (povětšinou) naprosto nadšená. Rodina je skvělá, strašně se snaží, věnují se jí, snaží se jí představit různé tradice, zajímavá místa, od začátku měli rozmyšleno, co by všechno s nimi mohla zažít… Když dojde k nějakým nedorozuměním/kulturním nepochopením, snaží se vše řešit nějakým kompromisem přijatelným pro všechny strany. Samozřejmě ne vždy je vše naprostá idylka (což být ani nemůže), ale třeba Vánoce i narozeniny prožila – i díky celé širší rodině naprosto nezapomenutelným způsobem. Nadšená je tedy i ze školy, třídní profesor byl velmi vstřícný od začátku. Do konce si přibrala teď od pololetí i předměty i nad rámec toho, co by „musela“. Přála bych všem, kdo se pobytů s AFS účastní, aby měli podobně skvělou zkušenost.
  • Rok v Německu … Je pravda, že čas hrozně letí. Naše Bětka vypadá, že je spokojená. Ačkoli bydlí v podstatě na vesnici, kdykoli spolu telefonujeme, je všechno super. S rodinou si myslím sedli, Bětka je naštěstí starý skaut, takže ledacos moc neřeší a nehrotí. Takže když není v neděli z nějakého důvodu oběd, poradí si jinak. Možná by s rodinou ráda trochu více komunikovala, ale jelikož chodí v osm spát, není na to moc času. Má naštěstí dost svých aktivit a ty jsou samozřejmě všechny SUPER. Chodí do hudebky na flétnu, jiný den na orchestr a dvakrát týdně na gymnastiku. Takže SUPER, alespoň zatím. Moc děkuji za starostlivost.
  • Tři měsíce v Belgii (francouzské části) … s Kájou jsme ve spojení přes blog, který ona píše 1x týdně – takové shrnutí týdne a já dělám to samé, aby měla informace z domova :-). Byla a je nadšená…jen na ní doléhá, že za pár dní už odjíždí. Jinak byla celou dobu nadšená, měla velké štěstí na báječnou rodinu, kteří se jí maximálně věnují a myslím, že si přiveze několik zajímavých postřehů do našeho rodinného i do školního života :-). Dobře se i integrovala mezi spolužáky ve škole, má kamarádky, takže spokojenost maximální.
  • Rok v Německu … Elišce se daří myslím moc dobře. Rodina, ve které bydlí, je naprosto úžasná. Z informací, které mám, jsou sympatie vzájemné. Jsme tady doma v klidu, že není problém a doufáme, že kdyby byl, ozve se naše nová spřátelená rodina. Maminka je velice milá a skvělá, komunikativní a informuje mě velmi vřele a pravidelně o dění v Německu. 
  • Semestr v Rusku … Natálka to v Rusku zvládá celkem dobře. Neříkám, že je to jednoduché. Spíš naopak. Velký rozdíl v sociální úrovni. Rusky mluví už moc dobře a taky se hodně zlepšuje v angličtině, protože mluví se studenty z AFS. Celkem vzato, obě jsme rády, že tam jela. Bude to totiž zkušenost k nezaplacení. Bude vědět, že když zvládla tohle, zvládne skoro všechno a hodně jí to posílí. Už teď mluví o tom, jak si bude všeho úplně jinak vážit, toho, jak se tady máme dobře, jak je nám spolu hezky atd. A taky říká, jak se jí mění hodnoty a způsob uvažování. Myslím, že hodně dospěje. Opravdu, jsem moc ráda a jsem i radši, než kdyby byla v nějaké „easy“ zemi. Také doufám, že zůstane na té mezinárodní vlně a bude chtít např. pro vás pracovat jako dobrovolnice, cestovat atd. 
Share this: