Milé potenciální hostitelské rodiny,

chtěli bychom se s vámi podělit o naši zkušenost s hoštěním zahraničního studenta. V našem případě se jedná o studentku z Turecka.

V první řadě musíme zmínit, že její deseti měsíční pobyt u nás utekl hrozně rychle. Naše obavy, jak se zapojí do chodu rodiny, jak se přizpůsobí českému prostředí a jestli se jí nebude příliš stýskat, byly zcela zbytečné. Jediné malé mínus bylo to, že jsme trochu přišli o soukromí, ale tento pocit se teď ke konci jejího pobytu vytrácí. Zkonstatovali jsme, že jsme ji zcela akceptovali a přijali jako právoplatného člena rodiny a bude nám opravdu chybět.

Našim dětem je úžasnou starší sestrou, ochotně nám pomáhá v kuchyni a bez reptání se účastní všech bláznivin, které vymyslíme. Chodila s námi na túry po horách, byla lyžovat, dokonce jsme spolu i sjížděli řeku.

Navíc mají v Turecku vštěpovanou úctu ke starším. Na rozdíl od našich vlastních dětí nikdy neodmlouvá a nedohaduje se …

Byli jsme zvědaví, když jsme si ji vybrali, jaké to bude mít doma studentku z Turecka, které je tak jiné než Česká republika, ještě navíc muslimku. A musíme opět konstatovat, že jsme byli mile překvapeni. Ona asi nakonec ta turecká kultura nebude tak odlišná. Podle toho, co jsme se od Idil dozvěděli, je jim blíže evropská mentalita než arabská.

Doufáme, že jsme vám alespoň trochu pomohli při rozhodování stát se hostitelskou rodinou a přejeme vám, abyste měli stejně krásné a obohacující zážitky, jako máme díky Idil my,

Lída a Michal Slezákovi, hostitelští rodiče

Share this: