Letos hostíme v České republice pět studentů z Brazílie a jeden z nich, Pedro, tráví svůj pobyt v rodině Barešových v Dobrušce. Sám má jednoho mladšího bratra a se svou rodinou žijí v Sao Paolu, nejlidnatějším brazilském městě. U nás v Dobrušce získal mladší české sourozence hned čtyři.

Čas od času s sebou naši hoštění zahraniční studenti přivezou zajímavé recepty, kterými často natrvalo obohatí jídelníček svých hostitelských rodin. Jedním z nich se stal i Pedro, když na podzim na Mezinárodní večeři do Pardubic připravil brazilskou specialitu feijoada (feijao=fazole). O recept se s námi rád podělil a vy tak za dlouhých zimních večerů můžete zkusit doma tímto chutným receptem překvapit!

Feijoada

(tradiční brazilský pokrm, oblíbený především při slavnostních příležitostech)

Ingredience:

  • 1 kg malých černých fazolí
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 100 g slaniny
  • 100 g sušeného hovězího masa
  • 150 g uzeného plecka (vepřového)
  • 150 g žebírek
  • 2 prasečí nožky + 1 ucho
  • 150 g klobásy typu choriso
  • 150 g vepřové klobásy
  • 2 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 bobkové listy
  • 1 chilli paprička
  • 1-2 pomeranče (šťáva z nich)
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Rýže + plátky pomeranče jako příloha, možno i pikantní salsu

Postup:

  1. Uzené maso spolu s fazolemi namočíme alespoň den předem do vody, tak, aby byly ingredience zcela ponořené. Vodu jednou vyměníme.
  2. Připravíme si velký hrnec, v němž předvaříme fazole ve druhé, vyměněné vodě, v níž byly namočené spolu s masem.
  3. V hluboké pánvi na trošce oleje nebo na sádle opečeme do zlatova slaninu a postupně přidáme všechny druhy masa. Po opečení přidáme do hrnce k fazolím.
  4. Do pánve nalijeme trochu oleje a opečeme také klobásy, které následně vyjmeme a taktéž přidáme do hrnce k fazolím.
  5. Ve výpeku z klobás si opečeme cibuli s česnekem a taktéž přidáme ke zbytku ingrediencí do hrnce.
  6. Následně hrnec naplníme vodou, aby jí bylo zhruba dvakrát tolik než fazolí.
  7. Přidáme bobkové listy, chilli papričku, opepříme a přivedeme k varu.
  8. Dusíme cca 40 minut až hodinu (dokud vše nezměkne).
  9. Přidáme panáka cachaçy (brazilské pálenky z cukrové třtiny, možno nahradit bílým rumem) a pomerančovou šťávu a dusíme ještě cca 10 minut.

Podáváme s rýží a plátky pomeranče.

Share this: