Letos hostíme v České republice pět studentů z Brazílie a jeden z nich, Pedro, tráví svůj pobyt v rodině Barešových v Dobrušce. Sám má jednoho mladšího bratra a se svou rodinou žijí v Sao Paolu, nejlidnatějším brazilském městě. U nás v Dobrušce získal mladší české sourozence hned čtyři.

Čas od času s sebou naši hoštění zahraniční studenti přivezou zajímavé recepty, kterými často natrvalo obohatí jídelníček svých hostitelských rodin. Jedním z nich se stal i Pedro, když na podzim na Mezinárodní večeři do Pardubic připravil brazilskou specialitu feijoada (feijao=fazole). O recept se s námi rád podělil a vy tak za dlouhých zimních večerů můžete zkusit doma tímto chutným receptem překvapit!

Feijoada

(tradiční brazilský pokrm, oblíbený především při slavnostních příležitostech)

Ingredience:

  • 1 kg malých černých fazolí
  • 3 lžíce sádla nebo oleje
  • 100 g slaniny
  • 100 g sušeného hovězího masa
  • 150 g uzeného plecka (vepřového)
  • 150 g žebírek
  • 2 prasečí nožky + 1 ucho
  • 150 g klobásy typu choriso
  • 150 g vepřové klobásy
  • 2 větší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 3 bobkové listy
  • 1 chilli paprička
  • 1-2 pomeranče (šťáva z nich)
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Rýže + plátky pomeranče jako příloha, možno i pikantní salsu

Postup:

  1. Uzené maso spolu s fazolemi namočíme alespoň den předem do vody, tak, aby byly ingredience zcela ponořené. Vodu jednou vyměníme.
  2. Připravíme si velký hrnec, v němž předvaříme fazole ve druhé, vyměněné vodě, v níž byly namočené spolu s masem.
  3. V hluboké pánvi na trošce oleje nebo na sádle opečeme do zlatova slaninu a postupně přidáme všechny druhy masa. Po opečení přidáme do hrnce k fazolím.
  4. Do pánve nalijeme trochu oleje a opečeme také klobásy, které následně vyjmeme a taktéž přidáme do hrnce k fazolím.
  5. Ve výpeku z klobás si opečeme cibuli s česnekem a taktéž přidáme ke zbytku ingrediencí do hrnce.
  6. Následně hrnec naplníme vodou, aby jí bylo zhruba dvakrát tolik než fazolí.
  7. Přidáme bobkové listy, chilli papričku, opepříme a přivedeme k varu.
  8. Dusíme cca 40 minut až hodinu (dokud vše nezměkne).
  9. Přidáme panáka cachaçy (brazilské pálenky z cukrové třtiny, možno nahradit bílým rumem) a pomerančovou šťávu a dusíme ještě cca 10 minut.

Podáváme s rýží a plátky pomeranče.

(function(w,d,s,l,i){w[l]=w[l]||[];w[l].push({'gtm.start': new Date().getTime(),event:'gtm.js'});var f=d.getElementsByTagName(s)[0], j=d.createElement(s),dl=l!='dataLayer'?'&l='+l:'';j.async=true;j.src= 'https://www.googletagmanager.com/gtm.js?id='+i+dl;f.parentNode.insertBefore(j,f); })(window,document,'script','dataLayer','GTM-WLHS6KD');
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = 'https://connect.facebook.net/en_US/sdk/xfbml.customerchat.js#xfbml=1&version=v2.12&autoLogAppEvents=1'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0'; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,document,'script', 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '607672792921135'); fbq('track', 'PageView');