Moc nevím, kde pořádně začít. Tak jsem tu už dva měsíce a zhruba týden. Začínám se aklimatizovat, z čehož mám velkou radost, taky už se domluvím španělsky! Samozřejmě nevedu žádný revoluční diskuze, ale zkrátka začínám ten jazyk pomalu, ale jistě chápat.

Moje rodina je super. Mamka je hlavní dobrovolnice pro Tolucu, tedy tuhle oblast, tak je to docela mazec (miluje pravidla). Hostila tak dvanáct studentů. Mám taky super bráchu, který je teda typický mexický Romeo tak sem ráda, že jezdí jen na víkendy a já mám od něho přes týden klid. V každým případě i přes obrovský šok co se týče konzervativní výchovy, přístupu k životu a stylu života jsme si všichni k sobě našli cestu.

Jídlo mi tady ze začátku moc nechutnalo, bylo to tak jiný, tak divný, že jsem první měsíc zhubla. Teď jsem tu dva měsíce a jak rychle jsem zhubla, tak rychle jsem zase přibrala. Jako třešnička na dortu je moje škola. Studuju GASTRONOMICKOU UNIVERZITU, což obnáší každodenní vaření. Pořekadlo „co sis navařil, to si taky sníš“ tu berou velmi vážně a doslova. Tak si asi umíš představit, jak to se mnou vypadá.

Věc, která je pro mě opravdu těžká, i když jsem se na to snažila připravit a věděla jsem o tom, je svoboda. Svoboda, kterou tu nemám. Jediný místo kam můžu jít sama je park, který je 2 minutky od baráku. Jinak jsem furt na někom závislá. Neříkám, že tu nemám fiesty nebo že nechodím ven s kamarády, ale je to náročný.

Co se týče mého volného času. Učím tu anglický konverzace (level B1-B2), ze začátku šílený. Teď už jsem v pohodě. K „angličtině“ latinoameričanů se asi vyjadřovat nebudu. V každým případě se nezastavím. Furt něco dělám. Pomáhala jsem ve škole pro slepý děti, teď na to sice nemám čas, ale doufám, že se k tomu opět dostanu. Po zemětřesení jsem pomáhala vybírat peníze pro podporu postižených oblastí a tak dále. Všechny tyhle maličkosti mě hrozně naplňují a už teď můžu říct, že můj pobyt tady mě naučil pokoře, úctě, soucitu. Zkrátka jsem o jeden malý krůček jiný člověk a už teď vím, že chci pomáhat i po návratu do ČR. Asi je to i tím, že moje mexická rodina je velmi bohatá a nenápadně pohrdá těma, který na tom tak dobře nejsou z jakékoliv důvodu (například školný je tu šíleně drahý). Až tady jsem schopná vidět a uvědomit si „ty rozdíly“, i když teď je na místě otázka CO TO TY ROZDÍLY VLASTNĚ JSOU, ale to jdeme až moc do hloubky o tom možná v mojí knize nebo obraze  někdy v budoucnu.

Všechny moc pozdravuj a zároveň velikánský díky celému AFS za tohle jedno velký dobrodružství! Jo a ještě jedna věc! Vezmete mě po příjezdu do party jako dobrovolnici? Prosím, prosím, prosím!​

– Laura de M., roční program v Mexiku ve školním roce 2017/2018


Zažij střední školu v zahraničí

Láká tě prožít podobné dobrodružství jako Lauru? Naučit se nový cizí jazyk na druhé straně světa? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: