Recept zaslala: Francesco F.
Země původu: Itálie
Doba přípravy: více než 2 hodiny

Ingredience

  • 400g hladké mouky
  • 250 g vlažné vody
  • 5g čerstvých kvasnic
  • 10g extra panenského oleje
  • 10g soli
  • 1 špetka cukru
  • 300g oloupaných rajčat
  • 250g mozzarelly

Návod:

  1. Připravte si mísu, ve které se vám bude dobře pracovat, a nalijte do ní teplou vodu: mírné zahřátí vody je nutné, aby se kvasnice mohly řádně aktivovat. Poté ve vodě rozpusťte droždí a cukr a po dokončení přisypte všechnu mouku.
  2. Dřevěnou lžící odstraňte hrudky a začněte hníst jednou rukou uvnitř mísy, přičemž si druhou rukou pomáhejte otáčením ve směru hodinových ručiček.
  3. Přeložte těsto na sebe, zpracovávejte ho asi pět minut, přidejte sůl a olej, hněťte ještě několik minut a na deset minut přestaňte a mísu přikryjte utěrkou. Vezměte těsto a zpracujte ho, dokud nezískáte kompaktní a mírně lepivou hmotu: je důležité, aby v ní již nebyly žádné hrudky.
  4. Vymažte velkou nádobu extra panenským olivovým olejem, vložte do ní těsto a zakryjte ji průhlednou fólií. V tuto chvíli jsou pro kynutí potřeba dvě základní podmínky, teplo a vlhkost: v hrnci ohřejte trochu vody až k varu a vložte ji do vypnuté trouby k těstu, přičemž zavřete dvířka. Získáte tak kvásek. Nechte těsto v troubě vykynout.
  5. Aby byla pizza v hluboké pánvi hluboká, měkká a nadýchaná, vyjměte těsto po jedné hodině z trouby a opatrně ho rozválejte na pracovním stole posypaném moukou. Poté těsto přeneste do pánve lehce vymazané olejem a jemně ho dorolujte.
  6. Přidáme oloupaná rajčata (nakrájená nebo rozdrcená) a pokapeme extra panenským olivovým olejem. Pánev vložíme do vypnuté trouby, kde necháme ještě třicet minut kynout. V tomto okamžiku pánev vyjměte a předehřejte troubu na maximální teplotu po dobu nejméně třicet minut.
  7. Pizzu pečte na dně trouby alespoň deset minut. Poté ji ochuťte mozzarellou a přeneste pánev na horní část (3/4 výšky trouby), aby se dopekla. Bude to trvat asi 3-4 minuty a mozzarella se musí rozpustit. Pokud chcete místo toho mělčí a křupavější pizzu na pánvi, budete muset nechat těsto v troubě asi hodinu a půl kynout. Vyjměte ho, opatrně vyložte na pracovní desku poprášenou moukou a přeneste na plech lehce vymazaný olejem. Také v tomto případě musí být trouba předehřátá na nejvyšší možnou teplotu po dobu alespoň 30 minut a pizza se musí péct bez mozzarelly alespoň deset minut. Dochutíme mozzarellou a dopečeme přesně jako u předchozí verze.

Tento recept je ideální pro rodinné příležitosti a čas strávený společně. Je rychlý a jednoduchý.

Share this: