Na podzim roku 2013 jsem se já s mým dobrým kamarádem Ondrou rozhodli, udělat změnu. Rozhodli jsme se pro roční studijní program ve Spojených státech s AFS. Už v dubnu 2014 mi přisel email o mé nové hostitelské rodině – můj nový domov na deset měsíců bude v Denveru, ve státě Colorado.

Za pár měsíců jsem si už balil kufr (limit 23 kilogramů je opravdu horor, ale zvládl jsem to) a 13. srpna jsem se v pět hodin ráno vydal na cestu Praha-Amsterdam-Los Angeles-Denver. Cesta dohromady trvala asi 30 hodin. Jelikož se ve Spojených státech přetáčí čas zpět, přiletěl jsem do začátku dne, ale vzhůru jsem byl už přes 24 hodin. To byl opravdu zvláštní pocit, takže jsem doslova spal s otevřenýma očima. Los Angeles jsem se už potkal s ostatními studenty z různých koutů světa, kteří také směřovali do Denveru. Některé jsem už kontaktoval dříve díky Facebookové skupině, takže už jsem je jednoduše poznal. Poslední tříhodinový let jsme si už všichni natěšeně povídali a ospalost na nás všech ani nebyla znát. K večeru jsme přiletěli do hlavního města státu Colorado a všichni jsme se sešli s našimi hostitelskými rodinami.

Mně začal školní rok už pár dní po příjezdu. Jako student z cizí země mám povinné jen dva předměty – angličtinu a historii, tím pádem jsem měl možnost zkusit úplně nové předměty, jako je keramika nebo práce s dřevem. Na podzim jsem přemýšlel zkusit nový sport v rámci školy, ale jelikož už čtyři roky tancuji, našel jsem super taneční studio jménem Bboy Factory asi deset minut autem od mého bydliště. Je to neuvěřitelná náhoda, že ze všech míst v USA, kde jsem mohl být, jsem tady, kde je tahle super tělocvična takhle blízko. Jezdím tam trénovat asi čtyřikrát týdně a vždy se tam seznámím s novými lidmi. Také je tu hodně tanečních soutěží každý měsíc, kam většinou jdu soutěžit sám nebo s kamarády. Je úžasné, jak hudba a tanec spojuje lidi po celém světě. Je to jako jeden jazyk, kterým se domluvíte všude.

Čas tu utíká opravdu rychle a tak je důležité si užívat každý moment, kdy tu jste, ať už je ten lepší nebo horší. Nakonec i ta horší zkušenost je k něčemu dobrá a člověka posune v životě dál. Jsem opravdu vděčný, že mi rodiče poskytli možnost odcestovat na rok do Spojených států a poznat, kdo opravdu jsem. Roční i semestrální pobyt s AFS je opravdu úžasná věc a mohu ji vřele doporučit všem studentům! Je to opravdu zkušenost na celý život!

– Kristián Mensa., roční program v USA ve školním roce 2014/2015


Zažij střední školu v zahraničí

Láká tě prožít podobné dobrodružství jako Kristián? Zdokonalit si angličtinu na druhé straně světa? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: