Hostitelský program a dobrovolnictví

Bývalé hostitelské maminky mají v AFS možnost pokračovat v poznávání jiných kultur i po skončení hoštění. Jak? Díky programu Eva Exchange. Ten nabízí možnost setkání s hostitelskými maminkami z jiné země. Je to příležitost vyměnit si své zkušenosti a zároveň poznat novou zemi a její kulturu. Jaké bylo letošní setkání českých a finských maminek přibližuje článek jedné z účastnic:

Finské hostitelské maminky v Česku

Kontakt na hostitelské maminky z Finska jsem sháněla poměrně komplikovaně. Nakonec pomohla náhod a podařilo se domluvit pět účastnic. Tři z okolí Helsinek a dvě z okolí severní Kokkoly. Nabídly jsme, že je nejdříve pozveme k nám a pak pojedeme my do Finska. Vybraly si termín koncem května 2014. A tak jednoho květnového večera přilétla skupinka sympatických a sportovně vyhlížejících maminek. Naše Eva Exchange mohla začít.

Strávily jsme dva dny společně v Praze. Kromě památek jsme navštívily i ZOO a Český rozhlas. Další dny pak Ještěd a Jizerky. V Poděbradech jsme se prošly po kolonádě. Pochutnaly si na výtvorech místních cukrářů a vše prokládaly kulturou. Počasí nám sice zpočátku tolik nepřálo, ale jak říkají seveřané, není špatného počasí, jen nevhodného oblečení, a tak jsme si týden náležitě užily.

České hostitelské maminky ve Finsku

Dva měsíce poté naše letadlo přistálo v Helsinkách po desáté hodině večerní. Následující dva dny nás čekalo objevování hlavního města. Počasí bylo nezvykle horké. Celý týden teplota přes 30 °C, takže jsme vítaly možnost koupání. Finsko je zemí jezer a v těch je při teplotě vody 25 °C koupání nejbáječnější. Další den vedla naše cesta na sever na chatu jedná z finských maminek.

Kromě koupání v nádherně čisté a teplé vodě, saunování, ježdění na lodičce i surfu, opékání klobásek a pojídání místních palačinek s vynikajícím domácím džemem, jsme zažily i něco neuvěřitelného. Zničehonic se zvedl prudký vítr. Nejdříve naházel všechny naše věci ležící na břehu do jezera. Pak nedaleko od nás na hladině vytvořil vír. Vynesl vodu do výšky nejméně 2 metrů. Jak rychle se objevil, tak rychle po hladině zmizel. Byly jsme tak překvapené i vyděšené. Nikdo nestihl tento přírodní úkaz ani vyfotit. Následující den nás čekala turistika v národním parku Siikaneva. Teplota stoupala, a tak bylo deset kilometrů rašeliništi a slatěmi docela náročných. Těšily jsme se na večerní koupání v jezeře.

Výlety na různé světové strany

Poté se naše cesty rozdělily. Dvě maminky jely dále na sever. My ostatní zpátky na jih. My jižanky jsme se přesunuly do městečka Lammi. Zde nás čekalo překvapení v podobě tanečního večera. V sobotu byl na programu opět pěší výlet nedaleko Helsinek. V neděli nás čekalo moře a plavba na plachetnici patřící jedné z finských maminek. Přidali se i dva tatínkové. Užívali jsme si pohledu na Helsinky z moře a hlavně plavby mezi mnoha ostrovy, kterými pobřeží oplývá.

Do přístavu jsme se vrátily odpočaté, vykoukané a spokojené. A co dělaly naše dvě seveřanky? Jejich program byl také pestrý, náležitě si užily jízdu na pramici i na kajaku. Také návštěvu muzea pomocníků Joulupukki, což je ekvivalent našeho Ježíška, jízdu na koni a procházku městem.

Poslední den odpoledne nás čekal let na Prahu. Ráno jsme začaly v místním nákupním centru. Po chvíli jsme si potvrdily, že se příliš neliší od těch našich. Poté jsme jely na prohlídku firmy, kde jedna z maminek pracuje. U  byl nachystaný rozlučkový oběd. Jako vždy jsme si náramně pochutnaly. Díky bohatým hostinám u našich hostitelských maminek jsme poznaly neuvěřitelné množství různých úprav ryb, zeleniny a ochutnaly výtečné slané i sladké dobroty. Většinu obědů jsme si užily při bohatém pikniku.

Na závěr posledního oběda dorazil sám Joulupukki a po zazpívání české koledy nám rozdal dárky. Pak nezbylo než se rozloučit a zamířit na letiště. Z Eva Exchange jsme se vrátily plné dojmů ze země sladkého chleba a slaných bonbonů, tisíce ostrovů v moři a jezer na pevnině a lesů plných hub, borůvek a jiných berries.

Tak zase někdy příště a Evám zdar.

– Dana S., bývalá hostitelská maminka za dobrovolnickou skupinu Praha a okolí


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: