Moje destinace se může zdát poněkud nezvyklá, i když podle mě právě z té nejvíce odlišné kultury se toho můžeme tolik naučit. Dost mi pomohlo přípravné soustředění, kterým jsem si prošel už v Čechách a další mě čekalo v Malajsii v Kuala Lumpur. Dva dny mě a ostatním studentům sypali pracovníci AFS do hlavy nejrůznější zákazy, příkazy a doporučení a až později jsem zjistil, že některé z rad jsou opravdu užitečné.

Podobnosti s naší školou by tu člověk hledal jen těžko, snad jen že tu mají učitele, žáky a neustále se usmívajícího ředitele. Nemůžu zas ale říci, že by se zde nějak výrazně lišila skladba předmětů od českého gymnázia a také přátelské přijetí od spolužáků bylo něco, co mi do začátku velmi pomohlo.

Příjemným kulturním zpestřením pro mě byl náboženský svátek Hari Raya, který trval něco málo přes dva týdny a oslavuje ukončení Ramadánu. Svátek probíhá tak, že vás všichni zvou k sobě domů na návštěvu, dají vám najíst, vy se jim omluvíte za hříchy, které jste na nich napáchali a oni vám dají odměnu v podobě obálky s penězi. Já jsem tu zatím žádné hříchy nenapáchal, takže jsem jenom dostával ty peníze. Po pár dnech mě na kontě přibylo něco málo kolem jednoho tisíce korun, což se do začátku vždycky hodí. S rodinou jsem už stihl vyrazit na čtyřdenní výlet na ostrov Pangkor, kde jsem měl možnost poznat krásu malajské přírody a písčitých pláží. Na závěr můžu tedy jen říci, že to byla moje nejlepší volba a s rodinou a spolužáky jsme si už vytvořili natolik silné pouto, že si nedokážu představit, jak odtud budu odjíždět.

– Filip L., roční program v Malajsii ve školním roce 2012/2013


Zažij střední školu v zahraničí

Inspiroval tě příběh Filipa? Chceš prožít podobné dobrodružství a naučit se nový cizí jazyk? Výměnný studijní program je zážitek, který každému studentovi přinese zkušenosti a nadhled potřebné pro současný svět. Pokud i tebe láká myšlenka střední školy za hranicemi České republiky, neváhej a kontaktuj naši koordinátorku Zuzanu. Již zítra můžeš být o krok blíž svému snu! Více informací o AFS studijních programech a konkrétní nabídku možných destinací nalezneš zde: www.afs.cz/studium-v-zahranici/

Spojit se s námi můžeš také přes kontaktní formulář a my se ti ozveme do tří pracovních dní: www.afs.cz/kontaktni-formular/

Zuzana Čučková

AFS koordinátorka studia v zahraničí
E: [email protected]
M: 606 704 100

Share this: