V dubnu jsem se měla možnost na 4 dny zúčastnit AFS školení “ICL for Schools Community of Practice” v tureckém Izmiru. Cílem tohoto školení bylo šířit povědomí o mezikulturním učení ve školách, dále vytvoření podpůrné skupiny pro školy a jejich aktivní učitele. Společně s dobrovolníky AFS z různých zemí Evropy jsme se zabývali, jak můžeme podpořit mladé lidi v získávání znalostí o mezikulturním učení, diskutovali jsme o problémech a potřebách v tomto odvětví neformálního vzdělávání.

Na přelomu května a června jsem potom byla ještě také 4 dny na školení “Global Competence in Teacher Education” v Belgii, které bylo uskutečněno díky finanční podpoře z fondu Erasmus+. Tento projekt byl už větší a zapojilo se okolo 40 účastníků z více jak 15 zemí světa. V rámci tohoto školení byl vytvořen vzdělávací program pro učitele a pracovníky v oblasti neformálního vzdělávání, kteří se učili jak rozvíjet globální kompetence mladých lidí. Organizovaly ho dvě univerzity – University of Hull a University College Leugven-Limburg. Dále byly zapojeny společnosti EFIL, AFS INT a University of Genoa, Häme University of Applied Sciences, Hellenic Open University.

Cítím, že toto AFS školení pro mě mělo velký přínos. Zjistila jsem jak jako dobrovolník bych v této oblasti mohla pomoct a rozvíjet mezikulturní vzdělávání i u nás na školách. Projekt v Belgii byl pro mě zase trochu jiná zkušenost. Poznala jsem spoustu mladých učitelů z různých zemí světa. Mohla jsem si vyměňovat různé poznatky, rady a názory. Zjistila jsem jak třeba funguje vzdělání v jiných zahraničních školách.

– Markéta P., dobrovolnice za dobrovolnickou skupinu Praha a okolí


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: