V rámci projektu Pohled odjinud od AFS jsme začátkem května vyrazily na konferenci Spectrum of Education do Istanbulu. Ačkoli se nám tam popravdě během posledních dní před odjezdem kvůli velkému vytížení v práci ani nechtělo, Istanbul i program od AFS nás během pár hodin naprosto nadchly – a pak se nám naopak ani nechtělo odjíždět.

Hned první den po příjezdu a ubytování nás čekala uvítací večeře s tradičními tureckými pokrmy a seznamováním s velmi milými místními organizátory i dalšími účastníky ze všech koutů světa od Indie přes Jihoafrickou republiku po Brazílii. Další den jsme měli volný a zcela podle očekávání jsme ho využily k poznávání Istanbulu, a to jak „povinných“ turistických skvostů jako Hagia Sofia, bazilikální cisterna či Grand Bazaar, kde jsme si zasmlouvaly o krásné misky s rukodělnými ornamenty či krabici baklavy, tak zapadlé kavárničky nad střechami staré čtvrti a nočních uliček čtvrti Taksim.

Následující den byl vyhrazen pro workshop zaměřený na téma letošní konference „Global citizenship“. Jednotlivě i ve skupinách jsme se zamýšleli nad tím, co je to kultura, co jednotlivé kultury spojuje a co rozděluje a jak studenty co nejlépe vychovávat k tomu být „globálními občany“. Den to byl plný nápadů a inspirace a také zajímavých vhledů do toho, jak rozdílné je školství v jednotlivých zemích. Večer jsme se pak rozjeli do místních rodin, které pro nás připravily večeři. Tedy, spíše hostinu, se stoly plnými tureckých dobrot, jejichž množství jsme ani neměli šanci sníst. I přes občasné jazykové bariéry večer rychle uběhl v živé a velmi milé konverzaci a rodiny nás k našemu úžasu ještě na rozloučenou obdarovaly různými tradičními dárky.

V sobotu vypukla hlavní událost pobytu, konference Spectrum of Education. Téměř všechny příspěvky od tureckých a amerických odborníků byly velmi přínosné, poutavé a inspirující, z konference si odnášíme řadu stránek hustě popsaných poznámkami a nápady z přednášek, které bychom rády zrealizovaly na naší škole. Sobotní den pak byl uzavřen luxusním galavečerem na lodi brázdící Bospor. Po vynikající několikachodové večeři jsme strávili zbytek večera tancováním, během nějž jsme se mj. mohli naučit několik tradičních tureckých tanců.

Poslední den nás čekal „kulturní bazar“, v rámci nějž jsme představovali své země v rámci „stánků“, na nichž jsme vystavili různé obrázky, mapy a předměty z naší domoviny, ale také nabízeli k ochutnání tradiční pokrmy a nápoje (my např. lázeňské oplatky, hašlerky či becherovku). Kromě toho jsme měli možnost si vyzkoušet tradiční tureckou techniku malby „marbeling“, ochutnat sladkost „turkish delight“ s různými příchutěmi, vidět přípravu pravé turecké kávy a poslechnout si nádherné lidové písně Černomoří v podání dětského sboru.

Pak už zbývalo jen rozloučení, plno slibů, že určitě zůstaneme v kontaktu a zrealizujeme meziškolní výměny, a cesta na letiště. Domů do Čech jsme se vracely unavené, ale nadšené a plné dojmů i řady nových nápadů pro naši školu a výuku. Konference nám dala mnohem více, než jsme očekávaly, a jsme velmi vděčné za možnost se jí zúčastnit.

Marie Šmilauerová a Jana Stoklasová, Gymnázium mezinárodních a veřejných vztahů

Share this: