Vánoce máme za rohem a s nimi i čas radosti, společného setkávání a samozřejmě také dobrého jídla. A my jsme si tak společně se zahraničními studujícími pro vás připravili tradiční i méně tradiční sváteční recepty z celého světa.

Dobrovolnické akce – Mezinárodní oběd a večeře

Naši hoštění studenti a studentky v listopadu zažili další z úžasných akcí, která se koná každý rok. Dobrovolníci a dobrovolnice AFS uspořádali Mezinárodní večeři v Brně a Mezinárodní oběd v Praze. Zahraniční studující připravili každý nějakou lahůdku ze své národní kuchyně a pak společně s hostitelskými rodinami ochutnávali. Nejlepší kuchaři si nakonec odnesli i malou výhru na památku. Součástí programu bylo i krátké představení zemí a mezinárodní kvíz.

Mezinárodní večeře v Brně AFS

Sváteční recepty z celého světa

A my nyní mezinárodní kuchyni přinášíme i vám! Podívejte se na zajímavé recepty od našich zahraničních studujících, které mohou obohatit váš sváteční jídelníček.

Somtum – salát z papáji

Sváteční pokrm z Thajska. Doba přípravy se pohybuje mezi 30 minutami a jednou hodinou.

Ingredience:

  • 2 šálky drcené zelené papáji
  • 1/2 šálku strouhané mrkve
  • 1/2 šálku zelených fazolí (nakrájených na 2 cm dlouhé kousky)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1,5 lžíce palmového cukru
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 šálku rajčat (nakrájených)
  • 1/3 šálku sušených krevet
  • 1/4 šálku arašídů
  • 3-5 zelených chilli papriček
  • 5 stroužků čerstvého česneku

Návod:

  • Chilli a česnek rozdrtíme v hmoždíři, přidáme krevety a pokračujeme v drcení.
  • Přidejte cukr a pokračujte v drcení. Poté přidejte papáju, mrkev, fazole, rybí omáčku, limetkovou šťávu, rajčata a arašídy. Pokračujte, dokud se všechny ingredience dobře nepromíchají.
  • Nakonec dochutíme cukrem, rybí omáčkou nebo limetkou. Původní chuť tohoto pokrmu by měla být vyvážená mezi sladkou, (pepřově) pálivou, slanou a kyselou.
  • Podáváme se zeleninou (např. zelím, fazolovými lusky, napa atd.). Thajci rádi jedí lepkavou rýži s papájovým salátem. V tomto případě lze lepkavou rýži podávat společně s hotovým papájovým salátem.

Papája salát AFS recept

Moo Kata – asijské barbecue

Moo Kata, často také Mu Kratha, je v podstatě spojení korejského barbecue a čínského hot potu. Jde o velmi společensky důležitý pokrm, který se připravuje vždy 31. prosince. Doba přípravy se pohybuje mezi 30 minutami a jednou hodinou.

Moo Kata recept

Ingredience (množství ingrediencí dle počtu porcí a vaší preference):

  • libovolná zelenina (nejčastěji zelí, tuřín, jitrocel a houba Enoki/penízovka sametonohá)
  • maso dle preference
  • nudle (vaječné, rýžové…)
  • vývar dle preference
  • omáčka Suki (lze koupit v asijském obchodě)

Návod:

  • Maso nakrájejte na plátky a dejte na pár minut marinovat.
  • Připravte zbylé ingredience a kompaktní/stolní gril. Stolní gril má tradičně vyvýšenou plochu, na které se připravuje maso, a prostor kolem, kde se připravuje zelenina, rybí kuličky a houby ve vývaru. Pokud nemáte stolní gril, můžete recept připravit na klasické pánvi a v hrnci.
  • Maso i zbylé ingredience můžete na gril umístit současné. Vyčkejte, až se suroviny uvaří.
  • Jídlo můžete ochutit dle potřeby, včetně sladké, pikantní nebo česnekové omáčky.

Další, nejen sváteční recepty od našich hoštěných studentů a studentek (letošních i z minulosti) najdete u nás na webu v sekci Recepty z různých koutů světa. Pokud některý z receptů vyzkoušíte, budeme rádi, když nám napíšete, jak vám pokrm chutnal, případně připojíte obrázek.

A jestli uvažujete, že byste se stali AFS hostitelskou rodinou, zde je video s několika tipy, jak svému případnému hoštěnému studentovi/studentce popřát dobrou chuť.


Přivítejte svět u vás doma

Hoštění AFS zahraničního studenta je zážitek, který s sebou pro všechny zúčastněné strany přináší nadhled a zkušenosti potřebné pro současný svět. Je to zážitek pro celou rodinu, který napomáhá nejenom v rozvoji komunikace a empatie, ale také je to skvělá možnost, jak si prohloubit znalosti o cizí kultuře a osvojit si základy nového jazyka.

Pokud i vás láká myšlenka nového člena rodiny, neváhejte a kontaktujte nás. Více informací o AFS hostitelském programu a konkrétní medailonky studentů, kteří se chystají do České republiky, naleznete zde: