Na začátku září jsme se vydaly na výlet AFS do Vsetína. Chceme totiž vytvořit komunitu hostitelských maminek (tatínků) z celé republiky, které se budou aktivně zapojovat do dobrovolnického programu a dělat kontaktní osoby hostitelským rodinám. Z našeho DOSu Liberecko jsem vyrazila Hela, Blanka a Erika. V Hradci Králové k nám přisedla Petra z DOSu Hradubicko. Na rodinné chatě v Semetíně, kam jsme dojely po pár hodinách, nás očekávala Petra z DOSu Olomoucko.

Výlet AFS

Pochutnaly jsme si na výborné zelňačce a při tom si vyprávěly o svých rodinách a pomalu jsme se seznamovaly. Ráno jsme si přivstaly a po snídani (byla vaječinaneboli míchaná vajíčka) jsme nasedly do auta a jely. Náš výlet AFS pokračoval směr Pustevny. Nejprve jsme si prohlédly stavby architekta Jurkoviče a potom šly pohodlnou hřebenovou cestou kolem sochy Radegasta ke kapli sv. Cyrila a Metoděje a zpět. Počasí nám opravdu přálo,a tak jsme se mohly kochat nádhernými výhledy a cestou jsme si sdělovaly své AFS zkušenosti.

Naší další zastávkou bylo informační centrum v kapličce na Soláni a dřevěné sochy rozeseté na louce. Pak jsme sjely dolů do Velkých Karlovic. Mohly jsme obdivovat starobylý dřevěný kostel Panny Marie Sněžné, dům, kde bydlel doktor Martin (ve skutečnosti budova fary) a dřevěné sochy kolem cesty ke kapli sv. Huberta.

Výlet AFS a frgály

Ukončení výletu

Potom jsme směřovaly zpět do Semetína. Uvelebily jsme se na terásce chaty, s krásným výhledem do údolí a na protější stráň. Petra nám ugrilovala připravené kuřecí a při víně jsme si vyprávěly zážitky z hoštění. Ani se nám nechtělo do postele!

V neděli jsme po snídani vyjely směrem k domovu. Cestou jsme ještě pro naše rodiny musely koupit pravé valašské frgály a v Lošticích olomoucké tvarůžky. Všechny jsme byly spokojené a radovaly se z příjemně stráveného víkendu. se těšíme, že na jaře se sejdeme u nás v Podkrkonoší.

Hela H., dlouholetá AFS dobrovolnice a bývalá hostitelská maminka


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: