Součástí odpoledního workshopu 3. konference Vzdělání pro život na téma Xenofobie a odlišnost – tváří v tvář byla i Živá knihovna. Ta funguje téměř stejně jako běžná knihovna. Čtenář přijde a půjčí si na určitou dobu knihu. Listuje v ní, čte si. Po přečtení ji vrátí do knihovny, a pokud má zájem, půjčí si další. Knihy jsou však v Živé knihovně poněkud jiné – jsou to lidé. Sdílí se čtenáři své příběhy a čtenáři s knihami tak vstupují do osobního dialogu.

U zrodu konceptu Živé knihovny stál jasný cíl: umožnit setkání lidí, kteří by spolu za běžných okolností nepřišli do styku. Díky sociálním, ekonomickým nebo geografickým bariérám můžeme být od ostatních izolováni a dozvídat se o nich jen například prostřednictvím médií. Tím vznikají předsudky a stereotypy o různých skupinách lidí, které bezpečné prostředí Živé knihovny dokáže nabourat.

Živé knihy konference a jejich životní příběhy reflektovaly téma letošního ročníku. Jednalo se o osobnosti, které xenofobii a odlišnost zažívají takřka na vlastní kůži. Účastníci akce měli jedinečnou příležitost vstoupit do osobního dialogu například s Nicolou, s titulkou Mulatkou v České republice, jejíž kořeny sahají do Angoly, nebo s Niklasem, Němcem s titulem Stěhování „špatným směrem“. Nechyběla ani Živá kniha Turkyně Semin (Ne)typická muslimka, Rusky Milany Samostatná od 14 let, Inda Sumera Feudalista a jeho ženy Indu Život zasvěcený vzdělávání. Neméně poutavé byly i příběhy Maďara Benyho Do Česka za studiem a v neposlední řadě Melissy z USA Buďme skvělí.

„Skvělé setkání se zajímavými lidmi“. Tak zhodnotila nejen Živou knihovnu konference účastnice paní Markéta Tuhá. Věříme a doufáme, že návštěvníci Živé knihovny dostali díky jedinečným osobním dialogům, do kterých s knihami vstoupili, nejen prostor dozvědět se o autentických zkušenostech druhých, ale získali také příležitost nabourat některé ze svých stereotypů a předsudků. Fotoalbum z celé akce najdete na: https://www.flickr.com/photos/afscze/albums/72157666643245958

Share this: