Nový školní rok je v plném proudu. Do školních lavic mezi české spolužáky zasedlo ve 47 středních školách celkem 63 zahraničních studentů programu AFS.

Je jim zima, postupně se rozkoukávají, ladí na český školní režim, českou kuchyni, sžívají se s hostitelskou rodinou a k tomu všemu se snaží pochytit i česká slovíčka, aby alespoň rámcově odvodili, co že to učitel u tabule vykládá. Začátky nebývají snadné pro žádnou ze stran, i proto nabízíme pedagogům ze škol, které zahraniční studenty přijímají, seminář na téma Jak zapojit cizince do výuky. Seminář proběhl na konci srpna a na počátku září pro dvě skupiny pedagogů. Všichni ostatní mají přístupy do online centra pro pedagogy, které nabízí ke stažení podpůrné materiály jako jsou příručky,  pracovní sešity i pracovní listy do hodin. Našim cílem je pedagogům práci co nejvíc ulehčit a zároveň jim nabídnout vhodné nástroje pro zapojení studentů s omezenou znalostí jazyka do výuky.

Těší nás, že se každým rokem zvyšuje počet škol, které zahraniční studenty přijímají opakovaně. Z těch letošních 47 škol nehostily zatím nikdy zahraniční studenty AFS pouze dvě školy. Sedm ze škol hostilo studenty AFS v dávnější minulosti, ovšem 38 škol je hostí pravidelně téměř každý rok. To je úctyhodný počet.

Stejně tak nás těší, že zahraniční studenty přijímají i soukromé školy, a to i bez nároku na finanční odměnu. Rádi bychom tímto poděkovali Gymnáziu Evolution Sázavská, Gymnáziu mezinárodních a veřejných vztahů Praha a Střední odborné škole podnikání a obchodu, spol. s r.o. Prostějov za odpuštění školného v plné výši nebo poskytnutí plného stipendia pro zahraniční studenty z Brazílie, Chile, Itálie a Thajska.

Share this: