Projekt Startér jsme si v dubnu vyzkoušeli v novém kabátě. Pro koho byl a je Startér určen? Pro všechny středoškoláky, rodiče, či prarodiče. Co bylo cílem? Měli možnost se v příjemném prostředí kavárny Café Campus v Praze sejít s těmi, kteří už mají zkušenost ze studia v zahraničí s AFS za sebou, a zeptat se jich na všechno to, co je o školním roce (trimestru, semestru) v zahraničí zajímá.  Odpoledne mohli zůstat na Country days zahraničních studentů, kteří tráví svůj rok u nás, organizují to naši šikovní dobrovolníci. Tentokrát nám představovali svoji zemi studenti z Chile, Maďarska a Itálie. Účast na Startéru nezavazuje k účasti na programu v zahraničí. Tento Startér byl zaměřen na odlety v zimě 2018. Několik účastníků Startéru se nicméně rozhodlo sbalit kufřík a vyrazit do světa s naší organizací. Máme radost.

Ptáte se, kolik studentů odcestuje již letos v průběhu léta? Celkově jsme odeslali našim partnerským kancelářím ve světě 49 přihlášek. Výběr zemí je pestrý a máme i takové perličky jako je Island nebo Dominikánská republika nebo třeba Japonsko. Nyní probíhá nákup letenek a vyřizování víz. Postupně přicházejí informace o hostitelských rodinách.

Červen je ve znamení soustředění – předodjezdové soustředění českých studentů proběhlo na Moravě v Prudké u Brna (viz foto) i v Drhlenách v Českém ráji. Potkali se tam se studenty ze zahraničí, kterým rok u nás nyní skončil a navázali mezinárodní přátelství.  Pomocí her a aktivit zaměřených na mezikulturní vzdělávání se mohli čeští středoškoláci připravit na to, co je čeká v novém zahraničním prostředí.

Stipendium – tentokrát do Španělska na 5 měsíců. Výběrové řízení proběhlo 21. června 2017 a jeden šťastlivec bude mít možnost v lednu 2018 poznat zblízka tuto zemi plnou kultury, slunce a přátelských lidi.

Share this: