Přečtěte si rozhovor s AFS dobrovolníkem, Samem J., který se již čtyři roky angažuje v různých dobrovolnických rolích napříč našimi studijními programy. Díky AFS získal mnoho dovedností, od organizace akcí a delegování úkolů, po komunikaci a práci se sociálními médii. Přečtěte si o jeho zkušenostech s AFS a o samotném sepsání a poslání projektu – cena AFS Lajk 2023.

Same, co ty a AFS?

AFS je téměř jako moje druhá rodina, protože dobrovolničím již čtvrtým rokem v dobrovolnické skupině Hradubicko a Brněnsko. Myslím si, že mě proto AFS poměrně hodně ovlivnilo a předurčilo mi i jakou cestou se mé kroky budou ubírat v budoucnosti, proto jsem po střední škole šel studovat katalánský a španělský jazyk na Masarykovu univerzitu.

Co jsi již v AFS zažil?

V AFS jsem již byl KO (kontaktní osobou) několika studentům – ze Španělska, Itálie, Turecka, Argentiny. S některými z nich jsem stále v kontaktu a dokonce jsem se minulý rok opíral o jejich zkušenosti při vypracovávání práce do jednoho předmětu na vysoké škole. AFS mě také naučilo práci se sociálními sítěmi. Díky tomu jsem zjistil, jak moc mě vlastně baví spolupracovat s grafikem a poté psát příspěvky na Instagram.

Jakých aktivit se účastníš nyní?

Nyní jsem také Buddy (tedy takový kamarád člověka na programu v cizí zemi). Jedna z mých studentek, kterým tedy Buddyho dělám, je nyní v Peru a druhá z nich bude odlétat do Japonska. Buddy se studentem nestráví tolik času jako KO a také se mu tolik nevěnuje, což ale neznamená, že by jeho práce byla o něco méně důležitá. Buddy je studentovi oporou zvláště ve chvílích, kdy si student v cizí zemi ještě není tolik jistý a pak před a po návratu zpět do domovské země. Je v podstatě taková psychická opora.

Sam J.

V neposlední řadě jsem také v pozici managementu. Management DOSu (skupinky dobrovolníků v jednom či více krajích) na starosti chod a práci svého DOSu. Stará se o to, aby vše fungovalo tak, jak , aby byli studenti, hostitelské rodiny i dobrovolníci spokojení a aby každý student měl své KO, aby KO a student byli v kontaktu. Také zajišťuje akce pro dobrovolníky i studenty a snaží se delegovat práci. Tohle je možná jedna z těch největších věcí, které AFS naučilo pracovat v týmu. Ne každý práci v týmu zbožňuje, někdo je daleko větší samotář a radši si vše dělá sám. AFS mi dává příležitost na sobě pracovat a postupně se učit, jak pracovat ve skupině a jak delegovat práci.

Samozřejmě bych mohl mluvit dál za ty 4 roky dobrovolnictví jsem zažil velké množství věcí, spoustu jsem se toho naučil a získal jsem sebevědomí. Například jsem pomáhal s AFS plesem, také jsem připravoval sociální sítě pro Megavíkend, který jsem i částečně pomáhal organizovat, zúčastnil jsem se Hnízda (setkání všech managementů) a také několika školení.

Cena AFS Lajk 2023 – Konference českých cestovatelů. Jak vznikl tento nápad? Můžeš nám přiblížit, co obnáší příprava takové konference?
Předání cen AFS Lajk

Kdysi dávno jsem se účastnil akce s názvem Konference českých nadějí, která se konala v Brně a byla pořádána pro středoškoláky z celé republiky. Na této konferenci se člověk mohl dozvědět mnoho zajímavých informací z různých odvětví či poznat Masarykovu univerzitu. Této akce jsem se zúčastnil dvakrát, avšak poté bohužel zanikla. Tak mě tedy napadlo zorganizovat něco podobného, ale zaměřeného na odvětví, které Konference českých nadějí neprezentovala, cestování. Tak vznikl nápad – cena AFS Lajk 2023.

Příprava konference obnáší komunikování s dobrovolníky, kteří chtějí s organizováním akce pomoci, pak také samozřejmě komunikování s pozvanými hosty a v neposlední řadě propagaci na sociálních sítích. Je potřeba oslovit mladé lidi, kteří by přišli a akce se zúčastnili, a proto konferenci propagujeme zejména na Instagramu a Facebooku.

S organizací přichází odpovědnost za tým, časový vytížení a kreativita. Co tě na organizování baví nejvíc?

Nejvíc mě na organizaci Konference mladých českých cestovatelů baví propagace. Já jsem člověk, který má rád sociální sítě, rád komunikuje s lidmi a rád vymýšlí jakým způsobem konferenci zpropagovat. K tomu všemu je totiž potřeba kreativita. Když mohu vymýšlet různé kreativní způsoby, jak ještě více dostat něco do podvědomí lidí, tak mě to velmi naplňuje. Baví mě si hrát s různými nápady, komunikovat s lidmi a přicházet na způsoby, jak to udělat tak, aby to bylo co nejlepší.

Co bys doporučil dobrovolníkům, kteří se letos budou ucházet o cenu AFS Lajk?

Určitě se nebojte zkusit se přihlásit, protože pokud vyhrajete. Je to samozřejmě spousta práce, ale taky zábavy. Vzniká vám pod rukama něco, na co můžete být pyšní a můžete tím také AFS pomoci, ať už získat nové výměnné studenty, nebo dobrovolníky, nebo třeba můžete vytvořit něco, co se bude ještě dlouho používat. Hlavně se nenechte odradit nějakými menšími neúspěchy, protože ty jsou naprosto přirozené.

Co ti dobrovolnictví v AFS dosud dalo? Jaké dovednosti jsi získal, v čem ses zlepšil?

Díky AFS jsem se naučil, jak vést lidi, jak jim dát prostor se vyjádřit, protože všichni nejsme stejní, což je naprosto v pořádku, každý má své povahové vlastnosti a zkušenosti, které ho odlišují od ostatních lidí, a proto se někdo dokáže vyjádřit velmi hlasitě a jiní potřebují trochu soukromí a času, takže je někdy lepší volit různé způsoby, jak se ptát na otázky a jak získávat odpovědi.

V AFS jsem se také naučil odstupu od daného konfliktu. Je velice důležité dokázat se na to podívat očima obou stran a zachovat si chladnou hlavu a jednat rozvážně. Nenechat se strhnout emocemi. Dobrovolnictví v AFS také naučilo jednat více sebevědoměji, věřit si. Díky tomu jsem také tento rok měl odvahu vycestovat do zahraničí a stát se aupair v jedné z katalánských rodin. Získal jsem též praktické dovednosti, jako je například schopnost delegovat práci, uspořádat akci pro menší i větší počet lidí, používat Canvu, umět si naplánovat svou práci a příspěvky na Instagram, udělat si měsíční plán na sociální sítě, komunikovat v angličtině a vytvářet dotazníky. Je toho samozřejmě ještě mnohem více.

Obecné informace – cena AFS Lajk

Cena AFS Lajk je cena určena všem projektům, které dobrovolníci chtějí v následujících měsících po vyspání zrealizovat. Vítězný projekt získává finanční podporu ve formě grantu k rozvinutí a uskutečnění samotného nápadu. Projekt se může týkat jakéhokoliv dění v AFS, ale musí šířit naše poslání.


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: