Kdy tráví každý čas se svou rodinou, zachumlaný pod dekou s očekáváním spousty tradicí a rodinného klidu? O Vánocích. Zahraniční studenti ze všech koutů světa, kteří se rozhodli strávit tento čas v České republice, ale tuto možnost nemají. Stává se novou tradicí, že vánoční prázdniny jsou pro ně jedním z nejkritičtějších období za celý jejich pobyt.  

A proto jsme se, s tímto obdobím za rohem, rozhodli uspořádat pro výměnné studenty Mezinárodní večeři. Akci, která se koná, aby studentům připomněla jejich vlastní rodinnou pohodu a také zaplnila žaludky rodinnou pohodou ostatních.

Každý student se v doprovodu hostitelské rodiny a talíře či misky vybraných pochutin své země dostavil 23. listopadu do BEA centra v Olomouci. Po krátkém úvodu pořadatelů přišla řada na studenty a představení jejich jídla a tradic, jež ho obepínají, nebo i postupu přípravy.

Letos hostina rozhodně nebyla skromná. Příchozí se mohli těšit z delikates ze zákoutí celé Evropy i Asie. Některé kulinářské výtvory se sice nedržely přesně původního receptu, a to z důvodu nedostatku potřebných surovin v České republice nebo pro zjemnění ostrosti finálního výsledku, ale řekla bych, že všechno, co se toho dne na stolech objevilo, bylo nadmíru chutné. 

Pro mlsné jazýčky se objevily i české koláče a další sladkosti, takže s prázdným žaludkem neodcházel vůbec nikdo. Studenti i dobrovolníci přijeli ze všech koutů Moravy a tuto předvánoční atmosféru si velmi užili. Pro náš DOS Olomoucko to byla největší akce roku, a to i proto, že jsme se na tuto akci spojili s DOS Brněnsko a DOS Ostravsko. 

Zora Tichá, dobrovolnice za dobrovolnickou skupinu Olomoucko

 

Share this: