Tématem letního summitu bylo „Civic Education against extremism“, akce se symbolicky konala sedm let po teroristických útocích na ostrově Utoya. Účastníky summitu byli převážně dobrovolníci AFS z celého světa. Akce byla rozvržena do 6 dnů, první den po příletu a individuální dopravě na ostrov jsme byli ubytováni, byly nám sděleny organizační záležitosti, následovala večeře a uvítací večer.

Ve středu 11.7. byla akce oficiálně zahájena, následovaly tematické bloky a první workshop. Večer byl zakončen seznamovacím večírkem. Ve čtvrtek 12.7. po snídani proběhl druhý tematický workshop, po obědě třetí, večer byl interkulturní bazar. V pátek 13.7. byla realizována první část třetího workshopu, následovala účast na dobrovolnické aktivitě (I can teach you). Večer byl završen komunitním projektem – pomáhal jsem likvidovat náletové dřevo u kostela. V sobotu 14.7. po snídani pokračovala druhá část třetího workshopu, po obědě byl zahájen blok evaluačních a finalizačních aktivit. V 18:30 byl summit oficiálně ukončen. V neděli po snídani byl organizován hromadný odjezd autobusem do Osla a následně individuální přesun do domovské destinace. Ubytování v hotelu bylo velmi pěkné, kontinentální snídaně. Další strava (oběd a večeře) byla zajištěna organizátory na Utoye. Po celou dobu akce se pracovalo ve skupinách, které se průběžně měnily. Účast na workshopech doplňovaly volnočasové aktivity (koupání, míčové sporty apod.). Z nabízených workshopů jsem zvolil: Civic Education against Extremism, Step up! Civic Education 101, Diversity: A big mess or a useful tool… a I have rights…or do I? Všechny workshopy byly profesionálně vedené, poslední z nich českou lektorkou.

Účast na summitu hodnotím velmi přínosně. Seznámil jsem se podrobně s činností AFS v mezinárodním kontextu, sdílel zkušenosti z různých zemí, získal řadu nových přátel. Organizace akce byla na vysoké úrovni, tým pořadatelů byl rozdělen do tří skupin (organizátoři, lektoři a support tým), všichni byli podporující, příjemní, milí. Velmi pozitivně hodnotím i účast zástupců AFS z ČR. Bylo zřejmé, že patří k respektovaným a oceňovaným reprezentantům AFS.

Roman Liška, ředitel Střední odborné školy pro administrativu EU

Share this: