Ahoj, jsem Lucka a v AFS dobrovolničím nějaký ten pátek. V AFS patřím ke skupině, která na studijní program nevyjela, ale to vůbec nevadí, samo dobrovolnictví mi přineslo hrozně moc. V touze zlepšit si angličtinu a poznat nové lidi, se kterými si budu rozumět, jsem se přidala do AFS jako dobrovolnice. Ze začátku mi trochu trvalo, než jsem se do AFS řádně zařadila, protože kolektiv je tu opravdu velký, to trochu vyděsilo. To víte, do vínku mi bylo dáno trochu introverze. Všichni jsou tu ale moc milí a přátelští a snaží se udělat všechno pro to, aby se tu nováčkům co nejvíce líbilo. Strach se tedy zanedlouho ukázal být zbytečný a  se vesele zapojila do běhu AFS.

A bylo to to nejlepší, co jsem kdy mohla udělat. Naučila jsem se tu o sobě spoustu věcí, které se mi budou hodit jak v profesním, tak i osobním životě. Třeba delegovat práci jiným, poznat, kdy na něco nestačím a kdy je lepší přenechat práci druhým. Zjistila jsem toho mnoho o svých schopnostech, jaké jsou silné a slabé stránky. Potkala jsem nové přátele i vzory.

Na AFS je skvělé to, že když do jeho vod pořádně zabřednete, se vám bude horko těžko dostávat ven. V jeho kruhu se tak pohybují stále skvělí zkušení dobrovolníci, kteří toho mají hodně za sebou a velmi rádi vám pomohou se učit a rozvíjet. Dají vám konstruktivní zpětnou vazbu, o kterou se opravdu můžete opřít a brát ji jako odrazový můstek. Naučila jsem se také spoléhat sama na sebe a často jsem opustila svou komfortní zónu, což vždy vyústilo ve skvělý zážitek a zkušenost.

Moje aktivity jako dobrovolnice AFS

Nejprve jsem začínala jako kontaktní osoba hoštěných studentů, jezdila jsem propagovat AFS na různé festivaly a veletrhy a dělala rozhovory s vyjíždějícími studenty. Také jsem školila vyjíždějící studenty o tom, co je může na jejich programu potkat. Podílela jsem se i na organizaci několika akcí, jako například každoročního plesu nebo galavečeru dvacátého výročí AFS České republiky. Dlouhou dobu jsem byla koordinátorkou workshopů na školách, kdy jsem se školami domlouvala různé workshopy a besedy, vedené našimi dobrovolníky a hoštěnými studenty.

Na své si tu přijde opravdu každý, extrovert nebo introvert. Člověk se tu prostě cítí dobře, získá tu inspiraci, nové přátele, zkušenosti a hlavně zážitky, na které bude rád vzpomínat. mám na AFS spoustu krásných vzpomínek a doufám, že jich ještě hodně získám. se těším, všechny ty zážitky budu vyprávět svým vnoučatům a oni budou prosit, mlčím, že to přece všechno znají!

– Lucie S., dobrovolnice AFS za dobrovolnickou skupinu Praha a okolí


Dobrovolnictví jako cesta ke změně

Zaujala tě myšlenka dobrovolnictví? Chceš potkávat nové lidi z všech koutů světa a přitom získávat nové zkušenosti a dovednosti, které jsou potřebné v dnešním globálním světě? Staň se součástí mezinárodní skupiny aktivních lidí, kteří pomáhají, aby se mezikulturní porozumění ve společnosti stalo realitou. Pokud se i ty chceš stát součástí AFS:

Vyplň nezávazný přihlašovací formulář

Zjisti si více informací

Share this: